Fret

Een fret is een aanhankelijk huisdier. Wij vertellen u graag meer over het houden van een fret.

Huisvesting

Fretten hebben veel ruimte en beweging nodig. Een ruime kooi met een holletje als slaapgedeelte, een eetgedeelte en een poep - en plasgedeelte in de vorm van een kattenbak met kattengrit is van belang. Daarnaast moet uw fret een aantal uur per dag vrijuit kunnen rondlopen en rennen.

Fretten kunnen het beste binnen gehuisvest worden. Buiten kan ook prima, maar temperaturen boven de 30 graden kunnen ze niet verdragen. Bij zeer lage temperaturen is een geïsoleerde slaapplek van belang.

Voeding

Fretten zijn echte vleeseters en hun maagdarmstelsel is hier dan ook volledig op afgesteld. Het is belangrijk om de fret een goede voeding te geven. In de voeding van fretten is een eiwitpercentage van ongeveer 35-40% nodig en een vetpercentage van 25 %. Het is van belang dat zowel de vetten als de eiwitten van dierlijke oorsprong zijn. Fretten hebben maar heel weinig suikers nodig en een overmaat hiervan kan op latere leeftijd last geven van de alvleesklier.

Het is dus van belang dat we van jongs af aan een evenwichtige voeding geven aan onze fretten. Goedkope kittenvoeding en andere voeding van mindere kwaliteit vinden fretten vaak lekker, maar daarmee krijgen ze onvoldoende dierlijke eiwitten en vetten binnen. Dit is dus geen goed idee.

De beste voeding voor de fret is een goede kwaliteit kittenvoer bijvoorbeeld van Hill's® en Eukanuba® en dan het liefst harde brokjes. Naast kittenvoeding zijn er ook voeders speciaal voor fretten op de markt. Van goede kwaliteit zijn de brokjes van Totally ferret®.

Deze voedingssoorten bevatten altijd nog een deel plantaardig materiaal. Daarom is het een goede keuze om uw fret naast deze brokken nog bij te voeren met prooidieren (muizen/eendagskuikens) of Carnibest® diepvries vleesvoeding.

Het overschakelen naar andere voeding bij een fret kan soms problemen geven. Het beste werkt om meteen van de ene op de andere dag op het nieuwe voer over te schakelen. Als dit problemen geeft dan kunt u de voeding aantrekkelijker maken door isogel over de voeding te doen, dit is een voedingssupplement wat bij de dierenkliniek te verkrijgen is. Slagroom of boter werkt ook, eventueel kunt u met water een brij van de brokjes maken.

Als snoepje kunt u uw fret het beste stukjes vlees of vleessnoepjes geven. Fruit en rozijnen zijn niet goed, want dat is weer plantaardig.

Vaccinatie

Fretten moeten ingeënt worden tegen hondenziekte. Dit gebeurt met de enting Nobivac puppy DP®, die ook voor honden gebruikt wordt. Jonge fretjes moeten de eerste maal ingeënt worden op 9 weken en deze enting moet herhaald worden op de leeftijd van 12 weken. Daarna moet de enting jaarlijks herhaald worden.

Ook moeten fretten, net zoals honden en katten, ingeënt worden voor hondsdolheid als ze mee naar het buitenland gaan. Daarnaast moeten ze dan ook gechipt zijn.

Het Websitebedrijf