Konijn | Voeding

"Je bent wat je eet" dit spreekwoord is helemaal van toepassing op het konijn!

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste konijnenziektes kunnen worden voorkomen door ze een gezond dieet te geven. Helaas krijgen de meeste konijnen op dit moment eten wat te vergelijken is met "junk food" voor mensen.

Waarom is de voeding zo belangrijk voor uw konijn?

Waarom is de voeding zo belangrijk voor uw konijn?
De volgende problemen kunnen allemaal ontstaan door onvolledige of slechte voeding:

  • Tandziekten zoals doorgroeiende tanden en haken op de kiezen
  • Overgewicht
  • Diarree
  • Gasvorming in de darmen
  • Maden door diarree

Wat is een goed konijnendieet?

Wat is een goed konijnendieet?
Gezelschapskonijnen stammen af van het wilde konijn en de eetgewoonten zijn hetzelfde. De dagelijkse voeding van gezelschapskonijnen en wilde konijnen is in de praktijk echter erg verschillend.

De meeste gezelschapskonijnen krijgen brokken met veel koolhydraten en eiwitten en weinig vezels te eten. Wilde konijnen eten van nature vooral gras en hooi (gedroogd gras); dit bevat veel vezels, geen koolhydraten en een beetje eiwit. Door de grote hoeveelheid vezels hebben wilde konijnen zelden de ziekten die hierboven genoemd worden.

Dus: het goede konijnenvoer bevat veel vezels.

Gras, hooi en groenten moeten dus de hoofdmaaltijd zijn bij uw konijn. Brokjes zijn minder belangrijk. Wij hebben de verschillende soorten voeding en hun eigenschappen op een rij gezet:

Download hier informatie over soorten konijnenvoeding

Download hier een lijst met giftige planten voor het konijn

Let op: als uw konijnen de groente laten liggen, haal deze dan uit het hok. In de zomer kan dit snel gaan rotten en in de winter kan het bevriezen. Wanneer de groenten daarna weer ontdooien, en uw konijnen eten hiervan, dan kunnen ze ziek worden.

Tips om van voer te veranderen

Tips om van voer te veranderen
Het is belangrijk om geleidelijk aan het dieet aan te passen.

Begin met meer hooi en stengelig gras te geven. Neem fris en vers hooi, dit is lekkerder. Ga daarna kleine beetjes groente geven. Te veel in een keer geeft diarree. Geef het darmstelsel minimaal 2 weken de tijd om zich helemaal aan te passen.

Brokken veranderen: Geef eerst ongeveer 20% nieuwe brokken en 80% oud, doe dit 3 dagen, meng dan 40-60 en dan 80-20, steeds gedurende 3 dagen.

Houdt goed de keutels van het konijn in de gaten. Deze moeten stevig blijven en het konijn moet elke dag volop keutelen. Let ook op het gedrag van het konijn.

Het Websitebedrijf