Vlooienallergie

Allergieën bij de kat worden gekenmerkt door extreme jeuk. Vlooienallergie is een allergie tegen het speeksel van de vlo en deze allergie zien we vaker in de warme zomermaanden. Bij een vlooienallergie heeft de kat jeuk aan de huid van de staartbasis, lage rug, nek, liezen en buik. De huid raakt op deze plekken ontstoken en er zijn veel kleine korstjes aanwezig onder de haren. Bij een ernstige vlooienallergie is de kat ook kaal bovenop de rug en de staart. (Zie foto rechts: de haren breken af door het veelvuldig wassen en likken)

Diagnose

Vlooien en vlooienpoepjes zijn vaak niet te vinden bij een kat met een vlooienallergie. Dit in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt! Eén vlooienbeet kan namelijk weken lang klachten geven bij een allergische kat.

Behandeling van een vlooienallergie op de praktijk

Vanwege de heftige jeuk voelt een kat met een vlooienallergie zich ziek. De meeste katten zijn ook vermagerd vanwege het constant likken en krabben aan hun huid. Om de jeuk zoveel mogelijk weg te nemen is het mogelijk om de kat per injectie jeukremmende stoffen (corticosteroïden) toe te dienen. Onze voorkeur gaat echter uit naar een goede vlooienbestrijding omdat corticosteroïden vervelende bijwerkingen (suikerziekte, veel plassen en veel drinken, slechte wondgenezing) hebben bij langdurig gebruik.

Behandeling van een vlooienallergie thuis

Bij een vlooienbesmetting bevindt 99% van de vlooien zich in de omgeving van het dieren en op de andere huisdieren. Daarom is een uitgebreide behandeling van zowel de omgeving als ook van alle honden en katten in huis noodzakelijk nadat de diagnose vlooienallergie is gesteld bij uw kat.

De kat met allergie maar ook alle andere honden en katten in huis dienen elke maand behandeld te worden met een middel dat de vlooien snel doodt. Meer informatie over vlooienmiddelen vindt u hier. Vlooien kunnen ook in de herfst en in de winter in huis overleven en daarom adviseren wij om alle dieren het hele jaar door te behandelen tegen de vlooien om klachten te voorkomen bij uw allergische kat.

Voor in huis is het belangrijk om alle kleedjes van de dieren te wassen en om harde vloeren te reinigen met de stofzuiger en dweil. Het is verstandig om in de stofzuigerzak een vlooienbandje te gebruiken zodat alle vlooien die in de stofzuigerzak terecht komen ook dood gaan. Dit bandje kan gedurende de werkingsduur hergebruikt worden. Stoffen bankstellen, tapijten en gordijnen dienen ingesprayd te worden met een spray die de vlooien in de omgeving doodt. Tijdens en kort na de behandeling van het huis is het noodzakelijk om de kat in een andere ruimte te laten en om het huis goed te ventileren.

Prognose

Bij een goede controle van de vlooien in de omgeving van de kat en op de kat is het mogelijk om de kat weer een gezond en klachtenvrij leven te geven. Goed nieuws dus!

(Foto rechts gemaakt door dierendermatoloog Vroom)

Het Websitebedrijf