Niesziekte

Niesziekte is een erg besmettelijke en veel voorkomende ziekte bij de kat. De ernst van de klachten kan sterk variëren afhankelijk van de leeftijd van de kat, vaccinatiestatus en mate van infectie. Een kat kan een klachtenvrije drager zijn, maar helaas ook overlijden aan de ziekte. 
Kittens, oudere katten en katten met een slechte afweer zijn het meest vatbaar voor niesziekte. Maar ook katten die niet gevaccineerd zijn tegen deze zieke, of in een pension of cattery hebben gezeten lopen een groter risico op een besmetting.

Besmetting vindt plaats via direct contact tussen katten maar kan ook indirect overgedragen worden (dus ook via kleding van eigenaar). Katten die alleen maar binnen zijn kunnen dus ook via de eigenaar besmet raken!

Oorzaken

De belangrijkste veroorzakers van niesziekte zijn virussen:

 • Feline herpes virus (FHV, FHV-1, feline rhinotracheitis virus)
 • Feline calicivirus (FCV)

De klachten kunnen echter verergerd worden door bacteriën waaronder bordertella bronchiseptica. 

Symptomen

De symptomen die je ziet bij een kat met niesziekte zijn:

 • Niezen
 • Neusuitvloeiing
 • Ontstoken ogen
 • Slechte eetlust
 • Speekselen
 • Blaasjes op de tong
 • Koorts
 • Sloomheid
 • Benauwdheid

De naam niesziekte is soms misleidend, want niet elke kat die niesziekte heeft niest ook.

Door de koorts, de slechte reuk door de verstopte neus en pijn van blaasjes op de tong kunnen katten stoppen met eten en drinken. Hierdoor kunnen ze uitdrogen. Door uitdroging en slechte eetlust kan de algemene toestand van de dieren snel verslechteren en er uiteindelijk zelfs voor zorgen dat de katten overlijden. 
Ook kan de niesziekte verergeren tot een longontsteking.

Behandeling

Niesziekte wordt  veroorzaakt door een virus, waarvoor we geen behandeling hebben. Dit betekent dat de behandeling er vooral uit bestaat de symptomen te bestrijden. We geven ontstekingsremmers, pijnstilling en zalf voor de ogen. Bij heftigere gevallen moeten we ook infuus geven en een sonde plaatsen om ervoor te zorgen dat de katten toch voldoende eten binnen krijgen.

Voor het behandelen van virussen heeft antibiotica geen zin. We geven dit wel als er een bijkomende infectie is met een bacterie.

Tips voor thuis:

 • Vanwege de verstopte neus ruikt uw kat slecht en gaat daardoor vaak slecht eten. Kies voor natvoer en verwarm dit, hierdoor ruikt het sterker.
 • Ook bij uw kat kan stomen helpen. Neem hem mee in de badkamer. Neusdruppels voor de baby (zoutoplossing) kunnen ook gebruikt worden, maar vaak lukt het niet om deze toe te dienen.
 • Je kunt de verstand van uw kat verhogen door L-Lysine (Enisyl®) te gebruiken. Dit is een aminozuur wat helpt in de bestrijding van niesziekte.

Prognose

De meeste katten genezen, maar de ziekte kan levensbedreigend zijn waardoor het weken kan duren voor uw kat helemaal genezen is.

Door littekenweefsel in o.a. de neus ofwel door drager te worden van 1 van de virussen kan uw kat uiteindelijk chronische niesziekte krijgen. In periode van stress of verminderde weerstand speelt de niesziekte dan weer op.

Voorkomen (= beter dan genezen!)

Het is belangrijk dat een kat goed is gevaccineerd tegen de belangrijkste ziekteverwekkers van niesziekte. Om de weerstand op peil te houden is een jaarlijkse herhalingsvaccinatie nodig.
Vaccineren betekent geen 100% bescherming, sommige katten krijgen nog steeds een milde vorm van niesziekte. De vaccinatie zorgt er wel voor dat de infectie veel minder ernstig verloopt en goed te behandelen is. 

Het Websitebedrijf