Braken en diarree

Braken of diarreeklachten zien we regelmatig in de praktijk. De oorzaken van maag- en darmklachten kunnen variëren van ‘iets verkeerd gegeten hebben’ tot een haarbal in de maag, of een infectie (virus, bacterie of parasiet). Het kan ook zijn dat de klachten worden veroorzaakt door een ziekte van een van de andere organen in de buikholte, bijvoorbeeld nierfalen. Milde klachten verdwijnen vaak vanzelf na 1 tot 2 dagen. Indien dit niet het geval is, is het belangrijk de dierenarts te raadplegen. Ook wanneer de klachten herhaaldelijk terug komen is het raadzaam contact op te nemen met uw dierenarts.

Giardia

Giardia (Giardia duodenalis) is een frequent voorkomende darmparasiet bij de kat. De parasiet komt bij ongeveer 10% van de katten voor, ondanks goede verzorging en hygiëne. Echter veel besmettingen verlopen zonder dat de kat er klachten van heeft. De parasiet wordt overgedragen via de ontlasting van een besmette kat. Deze worden opgenomen door via de bek door bijvoorbeeld besmet voer of water.

Symptomen

Een Giardia besmetting waarbij wel klachten zijn, komt voornamelijk voor bij jonge en verzwakte dieren en kenmerkt zich door chronische, terugkerende diarree. De ontlasting is brij-achtig, bevat slijm en stinkt vaak erg. Ook is de vertering van het voedsel door de darmen minder goed, waardoor dat de kat vermagert en soms zich minder fit voelt. De eetlust blijft over het algemeen goed.

Diagnose

De diagnose van Giardia is niet altijd even eenvoudig, omdat de besmettelijke cysten niet elke dag met de ontlasting worden uitgescheiden, maar met tussenposen. Vandaar dat gevraagd wordt ontlasting van drie opeenvolgende dagen te verzamelen. Hierop wordt dan een zogenoemde ‘snap-test’ gedaan om een eventuele besmetting aan te tonen. Het kan ook zijn dat de dierenarts met een wattenstaafje een swab neemt rechtstreeks uit de anus van de kat, en dit onder de microscoop bekijkt op de aanwezigheid van de parasiet.

Behandeling

De behandeling van Giardia bestaat uit vijf opeenvolgende dagen geven van een specifiek ontwormingsmiddel dat Fenbendazol als werkzame stof bevat. Na drie dagen wordt deze vijf daagse kuur herhaald. En na twee weken herhalen we het voorgaande in zijn geheel nogmaals, gezien er een grote kans op herbesmetting is vanuit de omgeving. Hygiëne is dan ook het sleutelwoord bij de behandeling en het onder controle krijgen van een Giardia besmetting. Het is belangrijk om vloeren en wanden goed te reinigen en te desinfecteren en daarna te laten drogen aan de lucht. De cyste is hardnekkig, voornamelijk in een vochtige en koele omgeving, waardoor het soms moeilijk is een infectie te bestrijden. Het is het raadzaam alle kleedjes en speeltjes te wassen, liefst boven de 60 ⁰C. Ook de kat kunt u "wassen" door met een washandje over zijn of haar vacht te strijken. Zet uw kat niet onder de douche! Deze behandeling kan het beste plaatsvinden op de laatste dag van de eerste en tweede cyclus van de 5-3-5 kuur. Dit om herbesmetting via de vacht van uw kat te vermijden.

Besmettingsgevaar voor de mens

Giardia is een parasiet die eventueel ook klachten kan veroorzaken bij de mens en in het bijzonder bij kinderen (en volwassenen met verminderde weerstand zoals zwangere vrouwen, ouderen of met een minder goed werkend immuunsysteem). Goede hygiëne thuis o.a. door goed handen te wassen na contact met de kat en voor het eten, samen met de reiniging en desinfectie van vloeren en wanden, maakt het besmettingsrisico voor de mens erg klein.

Tritrichomonas

Tritrichomoniasis wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet die in de darm van de kat kan voorkomen. Deze parasiet veroorzaakt met name bij jonge katten hardnekkige diarree. Buiten het lichaam van de kat overleeft deze parasiet kort.
De meeste katten met een Tritrichomonas besmetting zijn jonger dan 1 jaar en leven vaak samen met andere katten, of komen van een cattery of asiel. Bij raskatten lijkt de infectie vaker voor te komen, waarschijnlijk omdat deze katten in grotere groepen worden gehouden.

Besmetting met Tritrichomonas 

De overdracht van deze parasiet is vermoedelijk direct van kat op kat. De parasiet overleeft in de ontlasting maximaal enkele dagen, in urine, water of voedsel maximaal enkele uren. In een droge omgeving overleeft de parasiet maar kort.
Na genezing kan de kat de parasiet wel gedurende enkele maanden blijven uitscheiden.

Symptomen van een Tritrichomonas besmetting

  • De kat heeft vaker ontlasting dan gewoonlijk
  • De ontlasting is dun of zacht, soms met vers bloed en slijm
  • Soms mauwt de kat klaaglijk van pijn bij het ontlasten
  • De kat verliest soms ontlasting buiten de kattenbak
  • Veel katten zijn verder gezond en groeien normaal

Diagnose

Een besmetting met Tritrichomas kan door middel van een ontlastingonderzoek worden aangetoond. Echter, wanneer het onderzoek negatief is, kan de kat de parasiet nog steeds bij zich dragen. Daarom is het raadzaam om meerdere ontlastingsmonsters te onderzoeken. Wanneer de ontlasting erg vers is, kan de parasiet verward worden met Giardia.

Behandeling

Wanneer ontdekt wordt dat uw kat Tritrichomoniais heeft, zijn er twee mogelijkheden. Veel katten zijn niet echt ziek van de diarree en genezen vanzelf. In deze gevallen is een goed verteerbaar dieet met extra vezels voldoende om de klachten draaglijk te maken. Het kan wel erg lang duren voordat de klachten over zijn (soms wel 1 tot 2 jaar) In  ernstige gevallen wordt er een medijn voor geschreven.

Hygiëne

Goede hygiëne is belangrijk, door uw handen te wassen na contact met de kat en voor het eten, samen met de reiniging en desinfectie van vloeren en wanden. Was kleedjes en kattenspeeltjes wekelijks het liefst boven de 60 graden celsius. 

 

Het Websitebedrijf