Artrose

Artrose komt regelmatig voor bij de kat. Artrose is een chronische aandoening, waarbij het gewrichtskraakbeen langzaam wordt afgebroken. Dit geeft slijtage in het gewricht. Dit proces gaat vaak gepaard met een pijnlijke ontsteking in het gewricht. Het komt voornamelijk voor bij oudere katten. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de katten boven de 12 jaar last heeft van deze aandoening.

Artrose kan in 1 of meerdere gewrichten optreden. Meestal betreft het de knie, heup, schouder of elleboog. Het kan optreden door overmatige slijtage of door beschadiging van het gewrichtskraakbeen. Kraakbeen met gewrichtsvloeistof dient als een soort stootkussen, waardoor het bot rondom het gewricht beschermd wordt. Door beschadiging van het kraakbeen en minder gewrichtsvloeistof verdwijnt deze beschermende laag en wordt het bot aangetast.

Oorzaak

Artrose kan ontstaan door overgewicht, trauma, ziekten of infecties, overmatige activiteit (overbelasting) en door erfelijkheid. Goede voeding en begeleiding van de dierenarts tijdens de groei zijn erg belangrijk. Belangrijk is dat de kat tijdens de groei een uitgebalanceerde voeding krijgt met een aangepaste energie- en calciumgehalte.

Symptomen

  • Minder bewegen en meer slapen
  • Stijver lopen
  • Vermijden van springen, traplopen en dergelijke
  • Soms ineens onzindelijk worden, dus naast de bak poepen en/of plassen
  • Minder vachtverzorging
  • Snel geïrriteerd zijn door pijn (blazen, grommen bij aanraking)

U kunt de gewrichten ondersteunen door een gezond lichaamsgewicht te houden. Ook een opstapje om makkelijker ergens op of af te springen helpt al veel. U kunt door middel van pijnstillers, ontstekingsremmers en speciale voeding waar onder andere chondroitine en glucosamine inzitten de gewrichten ondersteunen. Per dier past een ander behandelplan.

Het Websitebedrijf