Kat | Kat en baby

In dit stukje geven wij u antwoorden op de meest gestelde vragen wat betreft de komst van een baby en geven wij u tips hoe u in deze situatie kunt omgaan met de kat.

Maatregelen treffen ruim voordat de baby komt

• Weet u al waar de babykamer komt en eventueel een speelruimte voor het kindje? Sluit deze kamers dan geleidelijk af voordat de baby er is, zodat de kat gewend is dat deze hier niet mag komen.

• Koop al vroeg spullen voor de baby, zoals wieg, box of kinderwagen en introduceer deze ruim op tijd, één voor één bij de kat, zodat deze kan wennen aan de nieuwe geur. Het is aan te raden om de nieuwe spullen in te sprayen met Feliway®, dit is een feromoon wat soortgevoelig is en wat alleen katten ruiken. Hierdoor zien katten de nieuwe spullen als vertrouwd en zullen ze zelf niet de neiging krijgen om te markeren.

• Creëer alvast hoge uitkijkposten en slaapplekken waar de kat zich kan terugtrekken wanneer de baby gaat kruipen.

• Nodig af en toe vrienden uit met een kleintje zodat uw kat hieraan kan wennen. Zorg altijd wel dat het positief is en dwing de kat nooit om erbij te komen als deze net weg loopt. Nooit achter de kat aan gaan en troosten; dan moedigt u dit angstige gedrag alleen maar aan! Maak de kleine tot iets positiefs, door juist als deze er is met de kat te spelen of juist dan iets lekkers te geven.

• Bouw de aandacht voor uw kat langzaam af, zodat wanneer het kindje er is, de kat zich niet verlaten voelt door zijn of haar baasje.

• Zorg ervoor dat u altijd bepaalt wanneer u met de kat speelt en niet andersom. Doe dit dus op rustige momenten en niet als u geen tijd heeft.

• Leer de kat zichzelf te vermaken; maak leuke verstopplekjes en zet een klimmeubel weg waar hij of zij naar hartelust in kan klimmen.

• Let erop, dat wanneer de baby net geboren is, u wel als steun en toeverlaat blijft dienen voor de kat. Waak ervoor dat hij of zij zich niet meer veilig voelt in de eigen omgeving!

• Wanneer u alles langzaam aan de kat hebt voorgelegd, zal de impact van een nieuw gezinslid op uw kat een stuk minder hevig zijn. Doet u alles in één keer, dan kan het zijn dat de kat wegloopt van huis en niet meer terugkomt omdat er vanuit de kat bezien een indringer in het huis zit.

Hoe gevaarlijk is het verschonen van de kattenbak?

De kat speelt een belangrijke rol in de verspreiding van toxoplasmose. Dit is een die gevaarlijk is voor de ongeboren vrucht van een zwangere vrouw.  De rol van de kat als directe besmettingsbron voor de mens is echter verwaarloosbaar.

Klik hier voor meer informatie over toxoplasmose

Mag mijn kat bij mijn baby gaan liggen?

Het is waar dat een kat graag in het wiegje gaat liggen, daar is het immers heerlijk warm. Houd de deur naar de babykamer dicht wanneer uw kindje daar slaapt. Laat de kat nooit alleen met uw baby zodat hij of zij de kans niet krijgt om erbij te gaan liggen. Let ook op open ramen of kattenluikjes om te voorkomen dat uw kat, of die van de buren, langs die weg bij uw kindje kan komen.

Groepsgeur overbrengen

Katten markeren hun gebied door middel van het afgeven van geuren. Dit is hun vorm van communicatie. Kopjes geven en langs uw benen wrijven hoort hier ook bij.

Zo nemen zij de geur aan van u als lid van hun familie en andersom. De kat ruikt aan u en voelt zich gerustgesteld omdat u een lid bent. Dit kunt u ook doen met uw baby. Pak een dekentje waar de lucht van de kat op zit en leg dat eens in de buurt van de kleine, om het vervolgens terug bij de kat te leggen. Andersom kunt u na aanraken van de baby de kat aaien. Op deze manier brengt u de luchten aan elkaar over. Zolang de baby nieuw ruikt, zal de kat deze niet als lid van de familie zien en zich als vijand kunnen gedragen omdat de kat de baby ziet als indringer binnen zijn of haar territorium.

Het Websitebedrijf