Kat | Gebitsverzorging

Het kattengebit is voor de meeste katteneigenaren een groot mysterie. De meeste katten laten het niet zo maar toe dat iemand in hun bek kijkt en eerlijk is eerlijk, waarom zouden we kijken? Katten laten namelijk zelden blijken dat ze last hebben van hun gebit. Daarentegen hebben katten wel degelijk regelmatig tand- en kiesproblemen.

Het meest voorkomende probleem bij het gebit van katten is de ‘RL’. Dit is een afkorting voor een tandprobleem waarbij gaatjes ontstaan in de wortels en/of de kroon van een tand of kies. Het betekent resorptie laesie (vertaald: opgeloste beschadiging). Bij ongeveer 50% van de katten boven de 5 jaar oud komen er een of meerdere RL’s voor. 

We kunnen deze aandoening niet altijd voorkomen, maar door enkele malen per week actief met de gebitsverzorging van uw kat bezig te zijn, kunnen we wel de vorming van tandsteen/tandplak en daardoor ontstekingen voorkomen! Dit zorgt namelijk voor een versneld optreden van het probleem.
Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen:

- Tandvlees masseren of nog beter: poetsen met een tandenpoetsdoekje. Dit vergt in het begin wat oefening, maar met geduld laat een heel aantal katten zich toch overtuigen.

- Speciale voeding, Hills T/D geven om tandplak te voorkomen.

- Periodieke gebitsreiniging bij de dierenarts waarbij we ook dentale röntgenfoto's maken.

- Als ondersteuning kan mondwater om tandplak tegen te gaan gebruikt worden. Dit mengt u door het drinkwater.

Een stinkende adem is niet normaal!

Zoals eerder genoemd zien we al vanaf een jonge leeftijd gebitsproblemen. Naast de resorptie letsels wordt dit met name veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Na het eten blijft er tandplak achter op het gebit. Dit vormt uiteindelijk tandsteen. Als dat tandsteen niet verwijderd wordt, veroorzaakt dit tandvleesontstekingen. Als gevolg daarvan kunnen tanden gaan rotten en pijn veroorzaken. In ernstige gevallen kan dit zelfs lijden tot een dodelijke bloedvergiftiging. Naarmate uw dier ouder wordt, groeit de kans op het ontstaan van tandvleesproblemen. Daarom is het zo belangrijk om het gebit van uw kat goed te (laten) controleren.

Hoe herkent u een tandvlees/kaakontsteking?

- rood tandvlees, vooral bij de overgang naar de kiezen

- gemakkelijk bloedend tandvlees

- slechte adem

- bruine aanslag op tanden en kiezen

- speekselen

- losse tanden of kiezen

- eenzijdig kauwen

Tand en kaakontstekingen zijn pijnlijke aandoeningen. Helaas kunnen onze huisdieren dit niet vertellen. Ook zien we meestal niet dat ze stoppen met eten. Het is dus belangrijk om op bovenstaande verschijnselen te letten. Als uw kat een van deze verschijnselen vertoont, maak dan op korte termijn een afspraak met ons, zodat we kunnen beoordelen of gebitsreiniging noodzakelijk is.

Waaruit bestaat een gebitsreiniging?

Uw kat krijgt eerst narcose en pijnstilling. Daarna maken we bij katten altijd dentale röntgenfoto's! De eerder genoemde resorptie letsels komen soms alleen voor in de wortels en zien we dus alleen met een röntgen foto. Soms is de wortel zelfs al zo opgelost dat alleen de kroon van de tand verwijderd moet worden.

Op de eerste foto hieronder zie je een kies die al bijna helemaal opgelost is. De foto eronder laat een kies zien waarbij de wortels nog aanwezig zijn. 

Dentale RX met resorptie wortel.jpg

Dentale RX zonder resorptie.jpg

Daarna wordt het tandsteen handmatig en met de ultrasoon verwijderd (een apparaatje wat werkt met geluidsgolven en tegelijk koelt met water). Aan de hand van de dentale röntgenfoto's wordt gekeken of kiezen dusdanig aangetast zijn, dat ze getrokken moeten worden. Dit gebeurt altijd in overleg met u. Als laatste wordt het gebit gepolijst. Dit is belangrijk om de terugkeer van tandsteen te vertragen.

Bijzonder! Bekijk stap voor stap wat er gebeurt bij een gebitsbehandeling
(het filmpje gaat over een hond, maar werkt veruit hetzelfde bij de kat)

Het Websitebedrijf