Kat | Gebitsverzorging

 

Door enkele malen per week actief met de gebitsverzorging van uw kat bezig te zijn, kunt u veel problemen voorkomen! Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen:

- Tandvlees masseren of nog beter: poetsen met een tandenpoetsdoekje. Dit vergt in het begin wat oefening, maar met geduld lukt het wel.

- Speciale voeding geven om tandplak te voorkomen

- Periodieke gebitsreiniging bij de dierenarts (wordt 1 keer per 2 jaar vergoed door huisdierverzekering Proteq)

- Als ondersteuning kan mondwater om tandplak tegen te gaan gebruikt worden. Dit mengt u door het drinkwater.

Een stinkende adem is niet normaal!

80% van de katten ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen. Dit wordt met name veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Na het eten blijft er tandplak achter op het gebit. Dit vormt uiteindelijk tandsteen. Als dat tandsteen niet verwijderd wordt, veroorzaakt dit tandvleesontstekingen. Als gevolg daarvan kunnen tanden gaan rotten en pijn veroorzaken. In ernstige gevallen kan dit zelfs lijden tot een dodelijke bloedvergiftiging. Naarmate uw dier ouder wordt, groeit de kans op het ontstaan van tandvleesproblemen. Daarom is het zo belangrijk om het gebit van uw kat goed te controleren.

Hoe herkent u een tandvlees/kaakontsteking?

- rood tandvlees, vooral bij de overgang naar de kiezen

- gemakkelijk bloedend tandvlees

- slechte adem

- bruine aanslag op tanden en kiezen

- speekselen

- losse tanden of kiezen

- eenzijdig kauwen

Tand en kaakontstekingen zijn pijnlijke aandoeningen. Helaas kunnen onze huisdieren dit niet vertellen. Ook zien we meestal niet dat ze stoppen met eten. Het is dus belangrijk om op bovenstaande verschijnselen te letten. Als uw kat een van deze verschijnselen vertoont, maak dan op korte termijn een afspraak met ons, zodat we kunnen beoordelen of gebitsreiniging noodzakelijk is.

Waaruit bestaat een gebitsreiniging?

Nadat uw kat een lichte narcose en pijnstilling gehad heeft wordt het tandsteen handmatig en met de ultrasoon verwijderd (een apparaatje wat werkt met geluidsgolven en tegelijk koelt met water). Daarna wordt gekeken of kiezen dusdanig aangetast zijn, dat ze getrokken moeten worden. Dit gebeurt altijd in overleg met u. Als laatste wordt het gebit gepolijst. Dit is belangrijk om de terugkeer van tandsteen te vertragen.

Bijzonder! Bekijk stap voor stap wat er gebeurt bij een gebitsbehandeling
(het filmpje gaat over een hond, maar werkt veruit hetzelfde bij de kat)

Het is ook mogelijk om mee te kijken wanneer het gebit van uw kat wordt behandeld! Maak hiervoor een afspraak bij de assistente.

Het Websitebedrijf