Kat | Een kitten

De verzorging en opvoeding van een kitten is een leuke, bijzondere tijd voor het kattenbaasje. Er komt ook nogal wat bij kijken: Wat is een goede kittenvoeding? Hoe introduceert u uw kitten bij de andere huisgenoten? Wanneer moet ik naar de dierenarts? En hoe zit dat met sterilisatie?

U wilt natuurlijk uw kitten de beste zorg geven die er is.

Wij helpen u graag daarbij, lees in onze kattenbrief wat u deze eerste weken met uw nieuwe gezinslid kunt verwachten.

Download hier onze kattenbrief

En lees hier hoe oud het kitten moet zijn voordat hij of zij het nest kan verlaten.

Omdat deze eerste maanden belangrijk zijn voor de verdere ontwikkeling van uw kitten, organiseren wij op onze kliniek de kattenavond

Naar de dierenarts

Vaccinaties

Uw kitten heeft in de eerste maanden een aantal vaccinaties nodig.

In de natuur is het allemaal prachtig geregeld. Onmiddellijk na de geboorte krijgt het kitten van de moeder afweerstoffen mee om hem de eerste levensweken tegen ziekteverwekkers te beschermen. De eerste kitten-enting vindt plaats wanneer de antistoffen uit de moedermelk hun werking gaan verliezen. Dit is op de leeftijd van 8 tot 12 weken.

Hieronder een overzicht van de vaccinaties voor de kat in het eerste levensjaar:

9 weken leeftijd – 1e enting: Kattenziekte en niesziekte

3 maanden leeftijd – 2e enting: Kattenziekte en niesziekte. Als de kat mee gaat naar het buitenland evt. rabiës vaccinatie.

12 maanden leeftijd – Kattenziekte en niesziekte. Hierna wordt kattenziekte om de twee jaar herhaald, niesziekte jaarlijks.

Als u voor de entingen bij ons langs bent geweest, krijgt u een gratis kittenpakketje mee naar huis, met allerlei onmisbare informatie over een kat.

Chippen

Het is verstandig uw kitten te laten chippen. Wanneer uw kitten per ongeluk naar buiten ontsnapt, wordt hij of zij vaker teruggevonden wanneer er een chip aanwezig is. Lees hier meer over chippen.

Ontwormen

Alle kittens worden geboren met een worminfectie, ontworm ze daarom standaard op een leeftijd van 2, 4, 6, en 8 weken. Daarna is het verstandig dit elke twee maanden te herhalen, tot een half jaar leeftijd.

Symptomen van een worminfectie kunnen zijn: braken, diarree en sloomheid.

Ontworm de volwassen kat minstens 2 x per jaar, ook als het dier ouder is en vooral als de kat buiten komt en wel eens een muis vangt, deze kan de lintworm overbrengen. Een lintworm is te herkennen door de "rijstekorreltjes " bij de anus van de kat. Ook vlooien zijn verspreiders van lintworm.

Gebit

Het is belangrijk dat een kitten goed wisselt, zodat het volwassen gebit voldoende ruimte heeft om goed te groeien. Kijk regelmatig in het bekje van uw kitten. Ziet u melktandjes zitten terwijl de volwassen tanden al doorkomen? Wacht niet af maar bel de dierenarts. Als het volwassen gebit niet goed door komt, kan er blijvende schade aan het gebit ontstaan, met alle gevolgen van dien.

 Kat Molly met dubbele hoektanden

Het Websitebedrijf