Kat | De oudere kat

De oudere kat

Onze katten worden gemiddeld steeds ouder. Door het zo vroeg mogelijk signaleren van kwaaltjes en veranderingen in het gedrag van uw kat, kunt u uw kat zo lang mogelijk fit en gezond houden. Bovendien kan vroegtijdige diagnose van leeftijdsgebonden ziekten en stoornissen vaak de levensduur van uw huisdier aanzienlijk verlengen.

Wanneer is uw kat oud?

Veel functies van het lichaam beginnen minder te worden wanneer driekwart van de verwachte levensduur achter de rug is. Gemiddeld zal dit voor de kat ongeveer tussen de 8 en de 10 jaar zijn.

Klik hier om de "echte leeftijd" van uw kat te berekenen.

Wat kunt u zelf doen?

Ziektepreventie

Net als oudere mensen hebben ook oudere katten minder weerstand tegen besmettelijke ziekten en parasieten. Laat uw kat jaarlijks inenten, geef hem/haar regelmatig een wormkuur en bescherm uw kat tegen vlooien.

Het belang van voeding

Senior voeding is erop gericht om de ouder wordende lichaamsfuncties zo goed mogelijk te ondersteunen. Het bevat kwalitatief hoogwaardige eiwitten en vetzuren die onmisbaar zijn voor een goede weerstand, een gezonde huid en vacht. Ook levert het een bijdrage aan het voorkomen en vertragen van gewrichtsslijtage en andere ouderdomskwalen. Zo helpt het uw kat zo lang mogelijk fit en gezond te houden.

Bij specifieke problemen schrijven wij meestal een speciaal dieet voor.

Schone tanden

Door het voeren van harde brokken ontstaat er minder tandplak en tandsteen. Wij geven u graag instructies hoe de tanden van uw huisdier te poetsen. Ook zijn er speciale gebitsreinigende brokken om de tanden langer schoon te houden. Vraag onze assistentes om meer informatie.

Voorkom overgewicht

Overgewicht verergert slijtage van de rug en gewrichten (artrose), geeft een verhoogde bloeddruk en moeite met ademhalen. Bovendien hebben katten met overgewicht een hoger risico op het ontwikkelen van suikerziekte, hart - en leverproblemen.

Een goed gewicht (en eventueel afvallen) in combinatie met een juiste voeding kan deze problemen aanzienlijk verminderen. In onze kliniek worden veel oudere katten begeleid tijdens het afvallen.

Extra begeleiding door uw dierenarts!

Wij bieden de bloeddrukmeting bij uw kat aan. Veel oudere katten hebben last van een te hoge bloeddruk en dit kan voor veel andere kwalen zorgen. Klik hier voor meer informatie over de bloeddrukmeting. En om alle ouderdomskwalen sneller en gemakkelijker aan het licht te brengen vragen wij u mee te doen met onze "Senior Care" ouderdomsbegeleiding. Informeer op onze kliniek naar dit programma.

Halfjaarlijkse controle:

Natuurlijk zien we uw kat tijdens de jaarlijkse controle met de inenting. Een oudere kat zien we graag elk half jaar op controle om met u veranderingen die horen bij het ouder worden zo vroeg mogelijk op te sporen. Met een snelle diagnose van diverse problemen kan vaak een betere levensverwachting gegeven worden.

Bij elke controle wordt een volledig uitwendig onderzoek uitgevoerd. Op deze manier kunnen we echter niet alle orgaanfuncties beoordelen. Bovendien treden bij een aantal ziekten, zoals nierinsufficiëntie, pas in een laat stadium verschijnselen op, terwijl in een zo vroeg mogelijk stadium starten met behandelen gewenst is.

Daarom vragen wij u om bij elke controle urine mee te nemen, zodat we nierinsufficiëntie in een zo vroeg mogelijk stadium kunnen opsporen.

Verder adviseren we iedere 2 jaar bij uw kat bloed af te laten nemen. Hierbij wordt gekeken naar diverse orgaanfuncties zoals de nieren, de lever en het bloedbeeld.

Ook is het belangrijk om bij de oudere kat jaarlijks de bloeddruk te meten. Dit gebeurt voorafgaand aan de ouderdomscontrole door de assistente.

Herinneringskaart:

Vraag aan onze assistentes om uw kat op te laten nemen in het begeleidingsprogramma voor de oudere huisdieren. U krijgt bij de eerste controle een informatiebrief mee en ieder half jaar krijgt u een herinneringskaartje thuisgestuurd voor het controleonderzoek.

Tot slot

Uw kat wordt ouder, daar kunnen we niets aan doen. Maar we willen samen met u proberen om uw kat zo lang mogelijk een leuk, fit en plezierig leven te geven!

Bekijk het filmpje van Birmees Barry, die ondanks zijn 18 jaar nog een heel fijn leven heeft bij de familie van Nimwegen.
(update, Barry is in 2014  op de respectabele leeftijd van 19 jaar rustig ingeslapen)

Het Websitebedrijf