Tumoren

Tumoren bij de hond komen steeds vaker voor. Mede doordat onze huisdieren door goede zorgen allemaal steeds ouder worden. Ze kunnen soms ook al bij jonge dieren ontstaan. Een tumor, ofwel kankergezwel, kan overal voorkomen. De bultjes in de huid, bij de melkklieren of in de bek vallen het snelste op. Maar ook in de borstholte, in de buikholte, in de hersenen of in bijvoorbeeld in de botten kunnen zich gezwellen ontwikkelen. Deze worden vaak pas later opgemerkt. Klachten kunnen zijn: minder eten of drinken, sneller of moeilijker ademen, mank lopen, vreemd gedrag vertonen of toevallen krijgen. In principe kunnen in elk orgaan gezwellen ontstaan of kan een bestaande tumor daarnaar uitzaaien.

Een bultje ontdekt, wat nu?

Op het moment dat u een bultje voelt of wanneer de dierenarts bij het onderzoeken uw hond verdenkt van een tumor, wordt geadviseerd om dit verder te onderzoeken. Bij bulten in de huid kan er een punctie gedaan worden. Dit is een prik met een naaldje in de bult en er dan wat cellen uit halen. Deze cellen worden op een glaasje uitgestreken en indien nodig opgestuurd naar het laboratorium. Het laboratorium kan dan onderzoeken wat voor huidtumor het is en zo kan de juiste behandeling ingesteld worden. Bij bultjes in de bek of bij de melkklieren wordt er meestal geadviseerd ze geheel te verwijderen en op te sturen naar het laboratorium. Bij verdenking van een gezwel in de buikholte wordt meestal een echo met eventueel een punctie geadviseerd. Bij een verdachte zône in de borstholte of in de botten is meestal een röntgenfoto of scan nodig om een diagnose te stellen.

Behandelen

Het laboratorium kan meestal een duidelijk beeld geven over het type van de tumor. Zo kan er een goed advies voor behandeling gegeven worden door de dierenarts. Is het een goedaardig gezwel dan is het vaak voldoende om het bultje te verwijderen. Indien het een kwaadaardige tumor is, is er vaak naast ruim verwijderen ook nog een nabehandeling nodig. De mogelijkheden van de nabehandeling zijn afhankelijk van het type tumor.

Chemotherapie

Sommige tumoren reageren goed op chemotherapie. Chemotherapie bij dieren is een succesvolle manier van remming van tumorgroei. De doseringen van de chemotherapeutica liggen lager dan die bij mensen gebruikt worden. Hierdoor hebben dieren zelden de nare bijwerkingen van bijvoorbeeld misselijkheid en haaruitval en kan de tumor vaak wel gedurende langere tijd onderdrukt worden. Sommige tumoren moeten door middel van intraveneuze (in de ader) chemotherapeutica bij de specialist bestreden worden. Hiervoor moet u dan regelmatig naar de specialist toe. Andere tumoren kunnen met chemotherapeutica in tabletvorm bestreden worden.

Bestraling

Recent is er ook de mogelijkheid tot bestraling van sommige tumoren bij de Universiteitskliniek in Utrecht. Uw huisdier zal in dit geval gedurende een week naar Utrecht moeten gaan, waar hij of zij dan onder narcose bestraald wordt. Door lokaal ter hoogte van de tumorplaats en eventuele uitzaaiingen te bestralen kunnen de resterende tumorcellen afgedood worden.

Helaas zijn er soms ook erg kwaadaardige cellen die niet goed te behandelen zijn of waarvoor het te laat is om uw huisdier behandelen. Indien een tumor of uitzaaiingen teveel ziekte en ongemak geven kan dan in overleg besloten worden om verdere behandeling te stoppen en een dier indien nodig uit zijn of haar lijden te verlossen.

Wanneer u vragen heeft naar aanleiding van dit verhaal, of u heeft een bultje ontdekt bij uw huisdier, neem dan gerust contact op met een van onze dierenartsen.

Het Websitebedrijf