Oververhitting

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben ze nergens zweetklieren, waardoor ze het al snel warm hebben. Bij warm weer warmt de ondergrond ook nog eens op, waardoor een hond het nog sneller warm krijgt.

Symptomen

Het is belangrijk dat u kunt herkennen wanneer uw hond oververhit raakt. Hard hijgen met de bek open is een teken dat de hond warmte probeert kwijt te raken. Kwijlen, soms braken, donkerrode tot paarse slijmvliezen en soms diarree zijn verschijnselen die daarna optreden. Wanneer er niets gebeurt, zal de hond vervolgens apatisch worden, niet meer aanspreekbaar zijn en door verslappende spieren instorten.

Wat kunt u doen

Probeer deze situatie natuurlijk te voorkomen. Sommige honden zijn zo leuk aan het spelen met de bal, dat ze "vergeten" hoe warm het is. Laat uw hond ook nooit in de auto achter, ook niet bij matig warm weer. De temperaturen in een auto kunnen snel hoop oplopen, zelfs als u een raampje open laat staan.

Zodra u ziet dat uw hond overmatig hijgt, zoek dan een schaduwrijke plek op en geef vers drinkwater. Koel de hond eventueel met natte handdoeken of laat hem of haar zwemmen. Kortneuzige rassen hebben het sneller warm. Voor hen is het aan te raden om geen autorit te maken of overdag een wandeling te maken wanneer het warm is. Is een autorit noodzakelijk, ga dan niet op pad zonder een speciaal koeltematje of een koelende halsband (te koop in dierenspeciaalzaak). Voor alle honden geldt: neem bij warm weer altijd een drinkbak en fles water mee voor tijdens de autorit of wandeling.

Wanneer uw hond al verschijnselen van oververhitting vertoont, is het van levensbelang het dier snel af te laten koelen. Wanneer u geen water in de buurt heeft, bel dan desnoods ergens aan of zoek een sloot op. Koeling is op dat moment van levensbelang! Gebruik bij voorkeur geen ijskoud water en wen de hond altijd langzaam aan het water. Gooi dus nooit ineens een hele emmer koud water over de hond heen. Wanneer u thuis bent kunt u eventueel alcohol op de kale huid deppen (liezen, oksels). Alcohol zorgt voor een verwijding van de vaten, waardoor warmte sneller kan worden afgevoerd.

In alle gevallen is het verstandig de dierenarts te raadplegen. Ook al lijkt er niets meer aan de hand, door oververhitting kunnen er wel organen beschadigd zijn.

Het Websitebedrijf