Kennelhoest

Kennelhoest is een besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen. Het wordt veelal veroorzaakt door een Para-Influenzavirus en de bacterie Bordetella bronchiseptica.

Kennelhoest kan optreden nadat de hond intensief in contact is geweest met andere honden die kennelhoest hebben of met besmette materialen. Ook wordt kennelhoest verspreid door deeltjes die bij niezen en hoesten worden rond gesproeid.

Plekken met een verhoogde infectiedruk zijn hondenuitlaatvelden, shows, pensions en kennels. Houd er rekening mee dat besmetting ook via mensenhanden of kleding kan plaats vinden.

Symptomen

De symptomen die je ziet bij een hond met kennelhoest zijn:

  • droge en harde hoest
  • kokhalzen met slijm of zelfs braken
  • sloomheid
  • slecht eten
  • koorts

Therapie

Een kennelhoestinfectie kan binnen enkele dagen vanzelf overgaan. Als het hoesten niet stopt binnen een paar dagen of de hond wordt ziek, dan is het verstandig om de hond te laten onderzoeken door een dierenarts. De dierenarts zal een antibioticakuur voorschrijven en er wordt een hoestsiroop meegegeven om de keel te verzachten. Hoe lang kennelhoest besmettelijk blijft voor andere honden is moeilijk te zeggen maar een minimum van 10 dagen kunt u het beste aanhouden.

Het is belangrijk dat de hond goed is gevaccineerd tegen de belangrijkste ziekteverwekkers van kennelhoest. Aangezien kennelhoest een infectie is van de voorste luchtwegen geeft een neusdruppelvaccinatie de beste bescherming. Om de weerstand op peil te houden is een jaarlijkse herhalingsvaccinatie nodig.

Het Websitebedrijf