Grasaar

In het voorjaar en de zomer, wanneer het gras hoog staat, kunnen er grasaren in het gras zitten. Een grasaar bevat kleine zaadjes en kan afbreken als een hond er doorheen loopt.

Als deze zaadjes in de vacht blijven hangen, kunnen ze door de vacht gaan "kruipen" en de huid van de hond binnen dringen. Dit gebeurt meestal tussen de tenen maar het kan overal op het lichaam voorkomen, ook bijvoorbeeld in het oor, het oog of de neus.

Het weefsel tussen de tenen van een hond is erg zacht en daarom kruipt de grasaar vaak juist daar naar binnen. Op deze plek krijgt de hond vaak uiteindelijk een ontsteking. Als dit dus in het oor is, ontstaat er een oorontsteking.

Symptomen

Wanneer uw hond veel tussen de tenen likt en daar een klein bultje zichtbaar is, bestaat de kans dat daar een grasaar is binnen gedrongen. Als dit het geval is, is het vaak niet meer mogelijk deze er zelf weer uit te halen.

Plotseling met de kop schudden en een pijnlijk oor kan ook het teken zijn dat er een grasaar (of een stukje ervan) in het oor of in het oog zit. Ook bij plotseling veel niezen tijdens of na de wandeling, moet gedacht worden aan een grasaar die door de neus is opgesnoven.

Behandeling

Wacht nooit af als uw hond een van deze verschijnselen vertoont. Als er een probleem is met een grasaar, dan zal dit niet vanzelf over gaan. Hoe langer u wacht, hoe moeilijker de aar ook weer op te sporen is in het lichaam. Soms, als hij nog niet diep zit en de hond niet erg pijnlijk reageert, lukt het om de grasaar zonder verdoving te verwijderen. In de meeste gevallen is het echter nodig de hond eerst onder narcose te brengen.

Preventie

Wanneer uw hond een lange of halflange vacht heeft en hij of zij heeft door het hoge gras heeft gelopen, controleer dan altijd de vacht op de aanwezigheid van grasaren. Vanaf de maand juni tot en met de maand augustus is het risico het grootst.

Controleer goed op gevoelige plekken zoals de huid tussen de tenen, op de kop (ogen, neus en oren) en de huidplooien rond voor – en achterpoten.

Grasaar 

Een grasaar die bij teckel Timber tussen de tenen uit gehaald is:

 

Het Websitebedrijf