Buitenland gerelateerde ziekten

Babesiosis

Dit is een infectie veroorzaakt door de parasiet Babesia Canis. Deze parasiet wordt overgebracht door teken en nestelt zich in rode bloedcellen die daardoor vernietigd worden. De klachten van uw hond bij deze infectie kunnen zijn: koorts, hoesten, kreupelheid, bloedarmoede (bleke slijmvliezen), roodbruine urine, vermagering, sloomheid. Deze infectie komt vaak voor bij dieren, minder vaak bij mensen. Na een tekenbeet bedraagt de incubatietijd één tot zes weken.

Verspreiding: Door het steeds mooiere weer zien we dat teken die Babesia bij zich dragen steeds noorderlijker voorkomen. Ook in België zien we het tegenwoordig.
Bescherm uw hond goed tegen teken zodat deze geen kans krijgen om te bijten en de ziekte over te brengen.

Ehrlichiosis

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een ricketsia, een organisme tussen een virus en bacterie in. Het komt voornamelijk bij honden voor, soms bij katten en mensen. Deze ziekte lijkt qua symptomen op Babesiosis. Hij wordt overgebracht door dezelfde teken en is in een acuut stadium te behandelen, maar chronisch niet of nauwelijks. 3 Tot 16 dagen na de tekenbeet ziet u koorts, sloomheid, geen eetlust en bloedarmoede (bleke slijmvliezen). Soms wordt deze eerste episode niet herkend en wordt de ziekte chronisch. In dit stadium kunnen we de hond vaak niet meer genezen.

Verspreiding: Komt vooral voor in Zuid Europa, landen rond de Middellandse Zee. Ook hierbij geldt bescherm uw hond goed tegen teken.

Leishmaniosis

Dit wordt veroorzaakt door de parasiet Leishmania Infantum. Een besmetting komt tot stand via de beet van zandvliegen, die de besmetting in hun bloed bij zich dragen. Deze zandvliegen zijn alleen aanwezig in landen met een warm klimaat, bij ons is het te koud.
De symptomen verschillen enorm per hond. Sommige honden krijgen de ziekte kort na infectie, bij anderen is het hun hele leven aanwezig zonder ooit klachten te hebben gegeven. De parasiet kan zich inkapselen in milt, lever of in het beenmerg of lymfeklieren. U merkt hier dan niets van en de hond heeft geen ziekteverschijnselen. Wanneer er wel symptomen zijn, is dit meestal: lusteloosheid, geen eetlust, afvallen, koorts, bloedarmoede, vergrootte lymfeklieren, huidklachten (droog en schilferig, kale plekken), oogontsteking en diarree.
Ook mensen kunnen Leishmania krijgen via de beet van een zandvlieg. Het wordt niet overgedragen door de hond.

Verspreiding: Kustgebied Zuid Europa.

Sinds enkele jaren bestaat er een vaccinatie tegen Leishmania bij de hond. Het effect van dit vaccin is echter niet door onafhankelijk onderzoek bewezen.
Om Leishmania infectie te voorkomen moet uw hond beschermt worden tegen zandvliegen. Scalibor® Protectorband is een geregistreerd, goedgekeurd middel voor gebruik tegen zandvliegen. Ook Vectra 3D (een spot-on) kunnen voor dit doel gebruikt worden

Hartworm

Hartworm (Dirofilaria Immitis) wordt veroorzaakt door een parasiet. De larven van de worm worden door stekende muggen overgebracht van hond naar hond. Ook katten kunnen besmet worden, maar zijn minder gevoelig dan de hond. 

Nadat de mug de infectie over heeft gebracht komen de wormen via de bloedbaan in de longen terecht. Bij een ernstige besmetting komt de worm ook voor in het hart van de hond. De symptomen van deze besmetting uiten zich vaak pas na 5-7 maanden, omdat dan de hartworm volwassen is. Deze zijn: hoesten, conditieverlies, afvallen, lusteloosheid. Preventieve behandeling is bij een hartworminfectie erg belangrijk, omdat het behandelen van een dier met hartworm de nodige risico's met zich mee brengt! De wormen gaan dood door de behandeling maar kunnen dan de longbloedvaten afsluiten waardoor de longen geen bloed meer krijgen en afsterven.

Verspreiding: Zuid- en Oost-Europa.
Afhankelijk van hoe lang u op vakantie gaat adviseren wij het volgende ontwormingsschema met Milbemax®.
- Blijft u korter dan 30 dagen op de bestemming, ontworm dan bij thuiskomst en een maand later nogmaals.
- Blijft u langer dan 30 dagen op de bestemming, start dan binnen 30 dagen met behandelen en herhaal dit maandelijks tot 1 maand nog thuiskomst. 

Vossenlintworm

Dit is een lintworm die, zoals de naam ook zegt, vaak overgebracht wordt door vossen. Het gevaar van deze lintworm, is dat hij eitjes verspreidt die (ook via hond of kat) door de mens opgenomen kunnen worden. Na opname ontstaat er een blaasworm die zich meestal nestelt in de lever maar ook op andere plaatsen in het lichaam en dan begint te groeien. De verschijnselen van een besmetting treden hierdoor vaak pas laat op.

Verspreiding: In heel Europa, maar met name in Duitsland, de Belgische Ardennen en de grensgebieden met Limburg en Groningen. Het advies is om uw hond maandelijks te ontwormen als hij of zij mee gaat naar één van deze gebieden

Vlooien

Misschien is het overbodig, maar wij vermelden toch graag dat u uw dier ook in het buitenland moet beschermen tegen een vlooienbesmetting. Veel van de bovenstaande middelen beschermen tevens tegen vlooien, dus dan zit u altijd goed.

Bescherming

Wanneer u uw hond goed tegen parasieten wilt beschermen in het buitenland, neem dan contact op met onze dierenkliniek voor een passend reisadvies. Of kom op onze gratis vakantiecheck!

Foto rechts: teken wachten in een groepje in het hoge gras, tot er een gastheer voorbij komt.

Het Websitebedrijf