Braken en diarree

Braken of diarreeklachten zien we bijna dagelijks in de praktijk. De ernst van deze klachten lopen enorm uiteen. Oorzaken van maag- en- darmklachten kunnen variëren van ‘iets verkeerd gegeten’ tot een infectie (virus, bacterie of parasiet). Het kan ook zijn dat de klachten worden veroorzaakt door een ziekte van een van de andere organen in de buikholte, bijvoorbeeld nierfalen. Vaak verdwijnen milde klachten vanzelf na 1 tot 2 dagen. Indien dit niet het geval is, is het belangrijk de dierenarts te raadplegen.

Wat kunt u zelf doen?

Wanneer uw hond een slechte of afwezige eetlust heeft en braakt en/of diarree heeft, kunt u een aantal dingen doen om hem of haar te helpen.

Het braaksel en de diarree mag geen bloed bevatten. Uw hond mag niet lusteloos of sloom zijn en hij of zij mag geen koorts hebben. Dit kunt u meten doormiddel van een ‘ouderwetse’ thermometer 2 cm in de anus van de hond aan te brengen, dit gaat gemakkelijker met een beetje glijmiddel, vaseline of sla olie aan het uiteinde. De normale temperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 graden Celsius. Treedt een van bovenstaande symptomen op dan is het raadzaam dezelfde dag nog contact op te nemen met de dierenarts. Ook wanneer u een pup jonger dan 6 maanden heeft is het te adviseren om bij braken of diarree klachten, ongeacht de ernst, dezelfde dag nog de dierenarts te raadplegen.

Heeft uw hond enkel last van braken of diarree zonder er echt ziek van te zijn, kunt u helpen door gekookte rijst met gekookte kip te geven in plaats van zijn eigen voeding. Liefst 6 tot 8 keer per dag een kleine portie. Er is ook een speciaal licht verteerbaar dieet te verkrijgen bij de dierenarts die ondersteunend werkt bij maagdarm klachten.

Verdwijnen de klachten niet binnen 1 tot 2 dagen of komen er andere symptomen bij, bel dan de dierenarts. Ook wanneer de klachten herhaaldelijk terug komen is het raadzaam contact op te nemen met uw dierenarts.

Chronische maagdarm klachten

Wanneer diarree klachten aanhouden of telkens terug komen ondanks behandeling van een eventuele oorzaak, is het nodig verder onderzoek te doen. Oorzaak van de aanhoudende diarree kan dan of in de darmen gelegen zijn, bijvoorbeeld voedsel allergie, voedsel overgevoeligheid, chronisch parasitair of onbekende oorzaak. Of de oorzaak ligt buiten de darmen, door ziekten van bijvoorbeeld de lever of de alvleesklier.

Bij chronische diarree door bijvoorbeeld voedselallergie of -overgevoeligheid of door onbekende oorzaak, spreken we ook wel van de darm ziekte IBD ofwel Inflammatory Bowel Disease.

Giardia

Giardia (Giardia duodenalis) is een veel voorkomende darmparasiet bij de hond. De parasiet komt bij ongeveer 10% van de honden voor, ondanks goede verzorging en hygiëne. Echter, veel honden zijn besmet zonder dat het dier er klachten van heeft. De parasiet wordt overgedragen via de uitwerpselen van de besmette hond. Deze worden weer opgenomen via de bek van een andere hond, bijvoorbeeld door besmet voer of water.

Symptomen

Klinische giardiase komt voornamelijk voor bij jonge en verzwakte dieren en kenmerkt zich door chronische diarree. De ontlasting is brij-achtig, bevat slijm en stinkt vaak erg. Ook is de vertering van het voedsel door de darmen minder goed, waardoor dat de hond vermagert en soms zich minder fit voelt. De eetlust blijft over het algemeen goed.

Diagnose

De diagnose van Giardia is niet altijd even eenvoudig omdat de besmettelijke cysten niet elke dag met de ontlasting worden uitgescheiden, maar met tussenposen. Vandaar dat bij het onderzoeken gevraagd wordt ontlasting van drie opeenvolgende dagen te verzamelen. Hierop wordt dan een zogenoemde ‘snap-test’ gedaan om een eventuele besmetting aan te tonen. Het kan ook zijn dat de dierenarts met een wattenstaafje een swab neemt rechtstreeks uit de anus van de hond, en dit onder de microscoop bekijkt op de aanwezigheid van de parasiet.

Behandeling

De behandeling van Giardia bestaat uit vijf opeenvolgende dagen geven van een specifiek ontwormingsmiddel dat Fenbendazol als werkzame stof bevat. Deze kuur wordt na twee weken herhaald omdat er een grote kans op herbesmetting is vanuit de omgeving. Hygiëne is dan ook het sleutelwoord bij de behandeling en het onder controle krijgen van een Giardia besmetting. Het is belangrijk om vloeren en wanden goed te reinigen en desinfecteren en daarna te laten drogen aan de lucht. De cyste is hardnekkig, voornamelijk in een vochtige en koele omgeving, waardoor het soms moeilijk is een infectie te bestrijden. Bovendien is het raadzaam alle kleedjes en speeltjes te wassen, liefst boven de 60 ۫C. Ook de hond zelf kan  gewassen worden met een normale honden shampoo.

Besmettingsgevaar voor de mens

Giardia is een parasiet die ook klachten kan veroorzaken bij de mens, in het bijzonder bij kinderen. Goede hygiëne thuis door goed de handen te wassen na contact met de hond en voor het eten, samen met de reiniging en desinfectie van vloeren en wanden, maakt het besmettingsrisico voor de mens klein.

Het Websitebedrijf