Blauwalg vergiftiging

Elke zomer duikt de blauwalg weer op in verschillende wateren. Sommige blauwalgen zijn giftig en kunnen zorgen voor veel overlast. Door het drinken van blauwalgen kunnen honden en katten, maar ook andere dieren als vissen, vogels, paarden en koeien ziek worden.

Wat is Blauwalg

Blauwalgen zijn bacteriën en vormen in water kolonies van cellen of lange draden. Blauwalgen kunt u herkennen als een groene, roodbruine of bruingroene laag die drijft op het water. De blauwe kleur wordt pas zichtbaar als de algen afsterven. Ze leven in sloten, zwemwater (zoet en zout) en kunnen zelfs in drinkbakken voorkomen. In stilstaand water van 20 tot 30 graden Celcius groeit de blauwalg het beste.
Door beweging in het water (bijvoorbeeld zwemmers, honden of de wind), komen er stukjes van de algenmat los. Omdat honden graag een slokje water nemen, of spelen in het water, lopen zij een groter risico om wat van deze algen binnen te krijgen dan een volwassen mens. Ook likken zij de vacht na het zwemmen schoon en kunnen zo een besmetting oplopen. Kinderen lopen ook meer gevaar, omdat zij nog wel eens per ongeluk een slok water binnen krijgen.

Symptomen

  • Sloomheid en zwakte
  • Braken en diarree
  • In ernstige gevallen kunnen er stuiptrekkingen en trillen optreden. Ook zien we ademhalingsproblemen en verlamming.
  • Shock en zelfs overlijden.

Helaas is er geen anti-gif tegen blauwalg. Denkt u dat uw hond mogelijk blauwalg heeft binnen gekregen dan kunnen we de hond laten overgeven. Heeft uw dier symptomen dan gaan we de symptomen behandelen met bijvoorbeeld infuus.

Controle

De zwemgebieden in Nederland worden regelmatig gecontroleerd op de groei van blauwalgen, maar er wordt niet gecontroleerd op welke soort er groeit. Bovendien zwemmen veel honden juist buiten de zwemgebieden, waar helemaal geen controle van het water is. Het is raadzaam om alert te zijn wanneer u uw hond laat zwemmen of buiten laat drinken. Wanneer uw hond na het zwemmen ziek wordt, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.

Het Websitebedrijf