Baarmoederontsteking

 Iedere niet gesteriliseerde teef (vrouwtjeshond)  kan een baarmoederontsteking ontwikkelen, ongeacht het ras of de leeftijd. Ongeveer één op de vier ongesteriliseerde teven ontwikkelt een baarmoederontsteking.

 Symptomen

  • Veel drinken, veel plassen
  • Sloomheid
  • Koorts
  • Soms uitvloeiing uit de vulva
  • Soms braakklachten
  • Weinig eetlust
  • Overmatig likken aan de vulva

De hond kan alle bovenstaande symptomen vertonen, maar ook slechts enkele. Dit maakt dat een baarmoederontsteking een gevaarlijke aandoening is.

Therapie

Sterilisatie is de beste behandeling bij een baarmoederontsteking. Hierbij worden in dit geval de baarmoeder en de eierstokken geheel verwijderd. Tijdens de operatie krijgt de hond een infuus om de opgenomen gifstoffen in het lichaam zo snel mogelijk weer te verwijderen en een goede pijnstiller om de pijn te bestrijden. Met medicijnen voor thuis kan de hond vaak dezelfde dag nog naar huis.

Bij een tijdige diagnose, waarna een operatie volgt is de kans van slagen bijna 100%. Wanneer er niet op tijd wordt behandeld is er een groot risico dat de baarmoeder klapt in de buikholte, waardoor pus en gifstoffen in de buik terecht komen. Dit is een zeer ernstige complicatie, waarbij de kans op succes snel afneemt. Tijdig bezoek aan de dierenarts is in het geval van een baarmoederontsteking dus van levensbelang.

Preventie

Door een teef op jonge leeftijd al te steriliseren, wordt een baarmoederontsteking voorkomen.

Dit kan al vanaf een half jaar leeftijd. Uit de nieuwste onderzoeken van het KNMVD is echter gebleken dat sterilisatie het beste drie maanden na de eerste loopsheid uitgevoerd kan worden. Een bijkomend voordeel van de sterilisatie is dat ook de kans op melkkliertumoren (borstkanker) aanzienlijk kleiner wordt.

Het Websitebedrijf