Artrose

Artrose komt regelmatig voor bij de hond. Het is een chronische aandoening, waarbij het gewrichtskraakbeen langzaam wordt afgebroken. Dit geeft slijtage in het gewricht. Dit proces gaat vaak gepaard met een pijnlijke ontsteking in het gewricht. Maar liefst 20% van de honden van 1 jaar en ouder heeft in meer of mindere mate last van artrose.

Artrose kan in een of meerdere gewrichten optreden. Meestal betreft het de knie, heup, schouder of elleboog. Het kan optreden door overmatige slijtage of door beschadiging van het gewrichtskraakbeen. Kraakbeen met gewrichtsvloeistof dient als een soort stootkussen, waardoor het bot rondom het gewricht beschermd wordt. Door beschadiging van het kraakbeen en minder gewrichtsvloeistof verdwijnt deze beschermende laag en wordt het bot aangetast.

Oorzaken

Artrose kan ontstaan door overgewicht, trauma, ziekten of infecties, overmatige activiteit (overbelasting) en door erfelijkheid. De meeste gewrichtsproblemen komen voor bij oudere honden en bij jonge honden van grote hondenrassen. Deze laatste hebben een lange groeiperiode en door het gewicht en erfelijke aandoeningen zijn ze gevoeliger om gewrichtsproblemen te ontwikkelen. Goede voeding en begeleiding van de dierenarts tijdens de groei zijn erg belangrijk. Ook is een uitgebalanceerde voeding met een aangepaste energie- en calciumgehalte van belang.

Symptomen

  • Stijfheid na activiteit
  • Moeite met opstaan na een rustperiode, wordt ook wel startkreupel genoemd
  • Minder graag mee gaan wandelen
  • Kreupelheid
  • Verdikking gewricht en pijnlijk bij aanraking
  • Minder goed kunnen buigen van het gewricht
  • Likken aan het gewricht
  • Verminderde eetlust
  • Snel geïrriteerd zijn door pijn

De gewrichten kunt u zoveel mogelijk ondersteunen door een gezond lichaamsgewicht te houden. Daarbij is het van belang om de hoeveelheid lichaamsbeweging aan te passen. Het is beter om dagelijks korte wandelingen te maken in een laag tempo. Probeer lange wandelingen te vermijden en ook langdurig met de bal of stok spelen. Zorg dat de hond niet springt en help hem of haar met het in de auto gaan door een opstapje of een plank te gebruiken. Dit alles kan nog extra ondersteund worden met pijnstillers, ontstekingremmers en speciale voeding waar onder andere chondroitine en glucosamine inzitten om de gewrichten te ondersteunen. Per dier kan een ander behandelplan geadviseerd worden.

Het Websitebedrijf