Anaalklierontsteking

Anaalklieren zijn twee zakjes die in de sluitspier van de anus bij hond en kat liggen. Elk zakje bevat een sterk ruikende vloeistof en heeft via een smal buisje een uitgang in de anus, waar langs de inhoud van de zakjes naar buiten kan. Doordat de ontlasting de zakjes passeert, wordt deze inhoud regelmatig geleegd. De vloeistof wordt door het dier gebruikt om het territorium af te bakenen.

Symptomen

Vooral honden hebben nogal eens last van deze anaalzakjes. Wanneer de vloeistof er niet uit komt, door bijvoorbeeld een verstopping in een van de buisjes of doordat de ontlasting te zacht is, raken de anaalklieren overvuld. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan, die vaak zichtbaar is door een bult onder de anus. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Soms kan de ontsteking een abces worden en open springen.

Een anaalklierontsteking veroorzaakt jeuk aan de anus, waardoor de hond veel zal gaan likken en soms gaat "sleetje rijden" (met het achterwerk over de grond schuiven). Wanneer de anaalklier open breekt, is er een wondje te zien bij de anus en ruikt u de sterke lucht van het vocht. De hond kan hier ook wat lusteloos van zijn.

Plaatje rechts: links een vergroot, ontstoken anaalzakje. Rechts een open gesprongen anaalzak abces.

Behandeling

Sommige honden hebben af en toe last van overvulde anaalklieren, bij hen is uitknijpen met de hand voldoende. Andere honden hebben regelmatig last, bij hen zal het spoelen van de anaalzakjes onder narcose nodig zijn. De anaalzakjes en de afvoerbuisjes worden dan schoon gespoeld en er wordt een antibioticazalf erin achter gelaten. Ook is dan een antibioticakuur nodig.

In een uiterst geval is het verstandig de anaalklieren operatief te laten verwijderen. Dit is alleen een optie wanneer andere behandelingen niet goed aanslaan en de problemen terug blijven komen.

Preventie

Wanneer uw hond last heeft van te zachte ontlasting, of te weinig tijd neemt om te poepen en er daardoor anaalklierproblemen ontstaan, is het raadzaam het dier vezelrijke brokken te voeren. Hierdoor wordt de ontlasting harder en zullen de anaalzakjes ook beter geleegd worden. Het is niet aan te raden de anaalzakken preventief te gaan legen, om verstopping te voorkomen. Zo stimuleert u de productie van het vocht en de anaalzakjes kunnen hierdoor juist geïrriteerd raken.

Vermoedt u dat uw hond last heeft van de anaalklieren, vraag dan altijd eerst de dierenarts om raad.

Het Websitebedrijf