Hond | Spelen en speelgoed

Zelf spelen

Op onze kliniek verkopen wij speciaal speelgoed voor de hond, de Kong. Dit speelgoed zorgt er niet alleen voor dat uw hond zich minder snel verveelt, ook kunt u het gebruiken om het schrokken van de maaltijd tegen te gaan én het voorkomt tandsteen.

Een Kong is gemaakt van natuurlijk rubber wat bij gebruik volgens de instructies bijna niet kapot te krijgen is. Voor elke hond is er een geschikte maat, ook voor puppy’s is er een. U kunt de Kong vullen met iets verantwoord lekkers of met brokjes. Op deze manier kan de hond zijn eten niet naar binnen schrokken en heeft hij ook nog speelplezier, wat verveling tegen gaat.

Tips om te beginnen

Wanneer u een Kong heeft aangeschaft, zult u in het begin uw hond moeten helpen. Begin met snoepjes die gemakkelijk uit de Kong rollen, zodat hij of zij begrijpt wat de bedoeling is. Wanneer uw hond succes heeft en weet wat de bedoeling is, kunt u het steeds moeilijker maken.

Spelletjes

Er zijn veel manieren om het spelen met de Kong tot een succes te maken:

Met brokjes
Vul de Kong met (een deel van) de dagelijkse maaltijd brokjes van uw hond. Om te voorkomen dat de brokjes te snel uit de Kong vallen, kunt u in de opening een (stukje van) een kauwstaafje stoppen. Het stuk moet iets groter zijn dan de opening, klem het stukje erin vast door de opening even ovaal te knijpen en dan weer los te laten.

Een “gezonde” Kong
Vul de Kong met een mengsel van gekookt ei wat gekookte groenten (geen ui of avocado!) en een beetje smeerworst. Door de smeerworst zal het mengsel aan de binnenkant van de Kong plakken en dus moeilijker eruit te halen zijn.

Bevroren Kong
Stop wat gewelde brokjes of blikvoeding in de Kong en zet deze in de vriezer. U kunt ook plakkerige witte rijst met gekookte kip erin doen. Na een dag is het mengsel goed bevroren en is het voor de hond een hele klus om alles eruit te halen.
Let op: laat de Kong een beetje ontdooien alvorens u hem aan uw hond geeft. Zo voorkomt u dat de tong van uw hond blijft plakken.

Verstoppen
Om het moeilijker te maken kunt u de gevulde Kong verstoppen. Zo wordt het nog leuker wanneer uw hond de Kong heeft gevonden en kan beginnen met spelen.

Zoals u leest zijn er genoeg mogelijkheden om te variëren, zo lang u er maar voor zorgt dat uw hond niet teveel voedsel binnen krijgt en geen overgewicht ontwikkelt. Wanneer uw hond een gevulde Kong krijgt geef dan die dag wat minder brokjes.

De zwarte Kong is nog iets harder dan de rode Kong en geschikt voor de echte knagers. Ondanks dat de Kong moeilijk stuk te krijgen is, is het belangrijk dat u speelgoed enkel aan de hond geeft wanneer u thuis bent. De dental Kong zorgt voor een extra reiniging van het gebit tijdens het spelen.

Samen spelletjes doen

Spelletjes doen met uw hond versterkt jullie band en uw hond leert spelenderwijs wat u van hem verlangt. Wij hebben voor u een paar spelletjes geselecteerd, die ook de kinderen (evt. onder begeleiding) goed met de hond kunnen doen.

Download hier de uitleg voor het spelletje "Hoppen"

Download hier de uitleg voor het spelletje "Het zoeken naar de schat"

Download hier de uitleg voor het spelletje "De behendigheidsbaan"

Dit is een leuk spel voor kinderen. Je gaat zelf een behendigheidsbaan maken! Neem rustig de tijd om uw hond iets te leren en gebruik eventueel wat brokjes om duidelijk te maken wat de bedoeling is. U kunt beginnen om je hond per onderdeel te laten zien wat hij moet doen en als ie alles door heeft, kunt u de baan achter elkaar af laten leggen. En onthoud dat het een spelletje is, jullie moeten het samen leuk vinden!

Deze spelletjes zijn met behulp van de Martin Gaus Hondenschool in Moerstraten tot stand gekomen.

Het Websitebedrijf