Hot spot

Een hot spot is een oppervlakkige ontsteking van de huid die in een paar dagen tijd ontstaat. Het kenmerk van een hot spot is dat deze plek heftig jeukt en daarom zal uw hond deze plek veel likken en kapot proberen te bijten. Deze logische reactie zorgt ervoor dat de hotspot in een paar uur tijd groter kan worden.

Oorzaken

Een oorontsteking, een klit, een teken of vlooienbeet of een anaalzakonsteking kan zodanige jeuk veroorzaken dat de hond heftig op 1 plek gaat likken en bijten zodat er een hot spot ontstaat. Voor de behandeling van een hot spot is het dan ook noodzakelijk om ook het onderliggende probleem aan te pakken. Hot spots komen vaker voor bij honden met een dichte langharige vacht zoals Golden Retrievers, Duitse Herders en Newfoundlanders.

Behandeling van een hot spot op de kliniek

De eerste stap is het wegscheren van de haren op en rondom de hotspot zodat we goed in beeld kunnen brengen hoe uitgebreid de hot spot is. De volgende stap is het reinigen en desinfecteren van de huid en het verwijderen van zo veel mogelijk korsten en ontstekingsmateriaal. Tijdens het consult op de praktijk zal beoordeeld worden of het volstaat om na te behandelen met een shampoo en de plek lokaal te behandelen met een spray die jeukstillend en genezend werkt. Soms is echter toch noodzakelijk om eenmalig per injectie  jeukremmende medicatie (corticosteroiden) toe te dienen. Een antibioticakuur heeft nooit de voorkeur als 1ste behandeling.

Behandeling van een hot spot thuis

De behandeling thuis zal bestaan uit het meerdere malen per dag aanbrengen van een spray die verkoelend, verzachtend, indrogend en jeukstillend werkt. Indien uw hond ondanks deze behandeling toch aan de hotspot blijft likken kan het nodig zijn om tijdelijk een kraag om te doen afhankelijk van de plek van de hotspot.

Preventie

De achterliggende oorzaak van een hotspot dient aangepakt te worden om problemen in de toekomst te voorkomen. Een regelmatige vachtverzorging is altijd maar zeker in de zomermaanden belangrijk. Op deze manier voorkomt uw dat er onder klitten een hot spot kan ontstaan. Ter preventie van een oorontsteking is het verstandig om dagelijks de binnenkant van de oorschelp te controleren op een ontsteking (roodheid, zwelling, afwijkende geur uit oor). Bij gezonde honden is het niet nodig om de oren routinematig te reinigen.

Foto rechts: Baloe met een hotspot in zijn hals

Het Websitebedrijf