Hond | Gebitsverzorging

Door enkele malen per week actief met de gebitsverzorging van uw hond bezig te zijn, kunt u veel problemen voorkomen! Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen:

- Tanden poetsen:

2 tot 3x per week met speciale tandpasta (deze smaakt lekker, waardoor de hond het als prettig zal ervaren en bevat enzymen die tandplak oplossen). Dit kan eenvoudig met een speciale tandenborstel, of met een vinger-poetsdoekje. Bekijk het filmpje onderaan deze pagina voor een poetsinstructie.

- Speciale kauwkluiven geven

- Speciaal Dental speelgoed geven, bijvoorbeeld een Kong

          - Speciale voeding geven om tandplak te voorkomen: Hills T/D 

          - Periodieke gebitsreiniging bij de dierenarts

          - Als ondersteuning kan mondwater om tandplak tegen te gaan gebruikt worden

Een stinkende adem is niet normaal!

80% van de honden ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen. Dit wordt met name veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Na het eten blijft er tandplak achter op het gebit. Dit vormt uiteindelijk tandsteen. Als dat tandsteen niet verwijderd wordt, veroorzaakt dit tandvleesontstekingen. Als gevolg daarvan kunnen tanden gaan rotten en pijn veroorzaken. In ernstige gevallen kan dit zelfs lijden tot een dodelijke bloedvergiftiging. Naarmate uw dier ouder wordt, groeit de kans op het ontstaan van tandvleesproblemen. Daarom is het zo belangrijk om het gebit van uw hond goed te controleren.

Hoe herkent u een tandvlees/kaakontsteking?

        - rood tandvlees, vooral bij de overgang naar de kiezen

        - makkelijk bloedend tandvlees

        - slechte adem

        - bruine aanslag op tanden en kiezen

        - speekselen

        - losse tanden of kiezen

        - eenzijdig of moeizaam kauwen

Tand - en kaakontstekingen zijn pijnlijke aandoeningen. Helaas kunnen onze huisdieren dit niet vertellen. We zien maar zelden dat ze stoppen met eten. In plaats daarvan kauwen ze aan de andere kant of slikken ze het voer in 1x door. Het is dus belangrijk om op bovenstaande symptomen te letten. Als uw hond één van deze verschijnselen vertoont, maak dan op korte termijn een afspraak met ons, zodat we kunnen beoordelen of gebitsreiniging noodzakelijk is.

Waaruit bestaat een gebitsreiniging?

Nadat uw hond narcose en pijnstilling gehad heeft wordt het tandsteen handmatig en met de ultrasoon verwijderd (een apparaatje wat werkt met geluidsgolven en tegelijk koelt met water). Daarna wordt gekeken of kiezen dusdanig aangetast zijn, dat ze getrokken moeten worden. Dit gebeurt altijd in overleg met u. Daarna wordt het gebit gepolijst. Dit is belangrijk om de terugkeer van tandsteen te vertragen.

Bijzonder! Bekijk onderaan deze pagina stap voor stap wat er gebeurt bij een gebitsbehandeling

Een gebit met veel tandsteen

 

Hetzelfde gebit na een gebitsbehandeling

Filmpje gebitsbehandeling

Bekijk hier stap voor stap hoe een gebitsbehandeling in zijn werk gaat. Er komt meer bij kijken dan u denkt!

Het Websitebedrijf