Hond | Enten en ontwormen

Moet een hond elk jaar ingeënt worden?

Het is intussen bekend dat de beschermingsduur tegen diverse ziekten verschillend is. Voor de ziekte van Weil is dat een jaar, dus honden moeten daar echt elk jaar tegen worden ingeënt. Voor hondenziekte is de beschermingsduur veel langer, dus daar tegen enten is niet elk jaar noodzakelijk. Daarom wordt tijdens de jaarlijkse controle bekeken welke enting uw hond nodig heeft.

Het buitenland

Ook als u met uw hond naar het buitenland gaat, moet u tijdig een vaccinatie laten geven. Voor alle landen binnen de EU gelden ongeveer dezelfde normen, namelijk minimaal 1 maand voor vertrek moet de hond gevaccineerd worden tegen rabiës (hondsdolheid). Sommige landen (o.a. Noorwegen) eisen ook nog een aanvullend bloedonderzoek om te kijken of het huisdier wel voldoende antistoffen tegen rabiës aangemaakt heeft. Voor andere landen buiten de EU, gelden aparte normen en is het dus raadzaam om tijdig voor vertrek naar het buitenland bij onze praktijk te informeren.

Lees hier meer over parasieten in het buitenland.

Wanneer u veel vragen heeft over reizen met uw huisdier naar het buitenland, maak dan gebruik van onze vakantiecheck. Zo gaat u veilig op reis!

Het pension

Gaat uw hond niet mee op vakantie, maar naar een pension, dan dient u bij het betreffende pension na te gaan welke entingen verplicht zijn. Over het algemeen is het raadzaam een enting tegen kennelhoest te laten geven in de vorm van een neusspray, omdat op plaatsen waar veel honden bij elkaar komen de besmettingsdruk hoger wordt. Deze enting moet minimaal een maand voor het plaatsen in het pension gegeven worden. Deze neusspray is een kleine hoeveelheid entstof welke in de neus van de hond gedruppeld wordt.

Senioren

Voor oudere honden is het juist belangrijk om ze op tijd in te enten. Oudere honden zijn vaak kwetsbaar omdat hun afweersysteem minder goed werkt of omdat ze een ziekte hebben die de weerstand verminderd. Bovendien wordt tijdens de jaarlijkse controle de hond helemaal onderzocht en kunnen eventuele ziektes of ouderdomskwalen op tijd onderkend worden. Want voorkomen blijft beter dan genezen!

Ziekten waar tegen gevaccineerd wordt

Ontwormen ter bescherming van huisdier en gezin

Mensen houden van huisdieren, ze maken ons dagelijks leven op veel verschillende manieren aangenamer. Maar als huisdiereigenaren moeten we ons allemaal bewust zijn van het feit, dat de meeste katten en honden op een bepaald moment in hun leven wormen bij zich dragen. Wormen kunnen de gezondheid van uw huisdier in gevaar brengen, maar ook de gezondheid van de mensen die met uw huisdier in contact komen.

Spoelwormen

Waarom ontwormen?

• Een wormbesmetting kan vervelende tot zelfs ernstige gevolgen hebben, zoals: diarree (met bloed), verstopping, achterblijvende groei, braken, bloedarmoede en een doffe vacht.

Bij puppies kan een ernstige wormbesmetting in uitzonderlijke gevallen zelfs tot de dood leiden.

• U kunt via uw huisdier met wormen geïnfecteerd raken. Zo kunnen er zoönotische ziekten ontstaan. Dit zijn ziekten die van dieren worden overgedragen op mensen. Vooral kinderen kunnen geïnfecteerd raken als ze op plaatsen spelen die met honden- of kattenuitwerpselen besmet zijn (tuinen, parken, zandbakken). Bij kinderen is er een verband aangetoond tussen het krijgen van astmatische bronchitis en eerder opgelopen spoelworminfecties.

• Wanneer u met uw hond naar het buitenland gaat, is het raadzaam om vooraf uw dierenarts te informeren naar parasieten in het buitenland. een hartwormbesmetting is bijvoorbeeld een aandoening bij uw hond die u kunt voorkomen door preventief er tegen te bahandelen.

Meer informatie over wormen bij de hond

Het Websitebedrijf