Hond | Een pup

Wanneer u overweegt een pup inhuis te nemen, is het erg belangrijk dat u een weloverwogen keuze maakt. Onderzoek niet alleen het ras met de daarbij horende eigenschappen maar probeer ook te zorgen dat de pup die u aanschaft gezond is. Lees hier meer over het aanschaffen van een pup.

De verzorging en opvoeding van een pup is een leuke, bijzondere tijd voor het hondenbaasje. Maar het is ook een zeer intensieve tijd want er komt hierbij nogal wat kijken. Wat is een goede puppyvoeding? Hoe maakt u uw pup zindelijk? Wanneer moet ik naar de dierenarts? En hoe zit dat met socialisatie?

U wilt natuurlijk de beste zorg voor uw hondje die er is en wij helpen u daarbij graag. Lees in onze puppybrief wat u deze eerste weken met uw nieuwe gezinslid kunt verwachten.

Download hier onze puppybrief.

Omdat deze eerste maanden belangrijk zijn voor de verdere ontwikkeling van uw pup kunt u gebruik maken van de gratis puppyconsultaties. 

Naar de dierenarts

Uw pup heeft in de eerste maanden een aantal vaccinaties nodig.

In de natuur is het allemaal prachtig geregeld. Onmiddellijk na de geboorte krijgt de pup van de moeder afweerstoffen mee om hem de eerste levensweken tegen ziekteverwekkers te beschermen. De eerste pup-enting vindt plaats wanneer de antistoffen uit de moedermelk hun werking gaan verliezen. Dit is op de leeftijd van 6 weken en gebeurt bij de fokker.

Hieronder een overzicht van de vaccinaties voor de hond in de eerste paar maanden:

6 weken leeftijd – 1e enting: Hondenziekte en Parvo

9 weken leeftijd – 2e enting: Parvo en Leptospirose. Eventueel kennelhoest.

3 maanden leeftijd – 3e enting: Hondenziekte, Parvo, Leptospirose en Hepatitis (Leverziekte). Eventueel kennelhoest, eventueel hondsdolheid (buitenland)

1e verjaardag - Hondenziekte, Parvo, Leptospirose en Hepatitis. Deze vaccinatie wordt ook wel "de Cocktail enting" genoemd.

Als u voor de entingen bij ons langs bent geweest, krijgt u een gratis puppypakketje mee naar huis, met allerlei onmisbare informatie over een pup.

Uitleg van ziekten waartegen de pup gevaccineerd wordt.

Chippen

Alle pups moeten voor de 7 weken leeftijd voorzien zijn van een chip. Lees hier meer over chippen.

Ontwormen

Ontwormen is erg belangrijk! Zowel voor de gezondheid van uw pup als voor uzelf of uw kinderen. Meest voorkomend is de spoelworminfectie. Omdat uw pup nog weinig weerstand heeft is deze erg bevattelijk voor worminfecties en kan daar erg ziek van worden.

Ons ontwormingsadvies:

Ontwormen op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. Daarna om de maand tot de pup een half jaar oud is. Daarna is ieder kwartaal ontwormen noodzakelijk.

Vlooienbestrijding

Als de pup meer dan 0.5 kg weegt, kunt u stronghold pipetten gaan gebruiken. Dit is een ontworming en vlooienbestrijding in één. Dit werkt ook tegen schurft - en oormijt. Let op, het bestrijdt niet de volwassen lintworm! Het beschermt de hond wel tegen lintworm doordat de lintworm wordt verspreid door de vlo, maar aangezien uw pup ook op straat besmet kan worden met de lintworm, is het raadzaam uw hond ook oraal (via de bek) preventief tegen de lintworm te behandelen. Een behandeling met een pipet stronghold dient maandelijks gegeven te worden, een behandeling tegen lintworm eens in de drie maanden. Als uw hond minimaal 2 kg weegt, kunt u practic pipetten gaan geven. Deze werken tegen vlooien en teken.

Bewegen

Als dierenkliniek worden wij regelmatig geconfronteerd met onzekerheid bij hondenbezitters; hoe vaak, hoe veel en hoe actief mag ik met mijn pup wandelen en spelen?
In de boeken staan hiervoor verschillende richtlijnen zoals de “vijf minuten bewegen per levensmaand” of “evenveel minuten bewegen als de leeftijd in weken” . Deze regels zijn echter totaal niet wetenschappelijk onderbouwd.

Klik hier voor richtlijnen voor bewegen met uw pup.

Aanschaf van een pup

Wanneer u een pup wil aanschaffen, is het aanbod vaak zo groot dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Het is belangrijk dat u een hondje vindt wat bij u past. Wilt u een drukke, actieve hond of vindt u een schoothondje juist prettig?

De Raad van Beheer heeft een handig overzichtje voor u gemaakt van alle hondenrassen met karaktereigenschappen en erkende fokkers in Nederland. Klik hier www.raadvanbeheer.nl/index.php?id=23

Verzekeren ja of nee?

Steeds meer mensen verzekeren hun huisdier. U kunt een huisdierenverzekering afsluiten voor uw hond, kat, konijn en of papegaai en het is zeker een overweging waard. Reguliere bezoeken aan de dierenarts heeft u waarschijnlijk wel ingecalculeerd, maar stel dat uw dier een ernstig (verkeers)ongeluk krijgt of levensbedreigend ziek wordt?
Soms is er een dure behandeling of operatie nodig om uw dier er bovenop te helpen. Op zo’n moment wilt u niet voor het dilemma komen te staan dat u het dier niet kunt laten behandelen omdat u de kosten niet kunt opbrengen.

Lees hier meer over het verzekeren van uw hond

Het Websitebedrijf