Hond | De oudere hond

Onze honden worden gemiddeld steeds ouder. Door het zo vroeg mogelijk signaleren van kwaaltjes en veranderingen in het gedrag van uw hond, kunt u uw hond zo lang mogelijk fit en gezond houden. Bovendien kan vroegtijdige diagnose van leeftijdsgebonden ziekten en stoornissen vaak de levensduur van uw huisdier aanzienlijk verlengen.

Wanneer is uw hond oud?

Veel functies van het lichaam beginnen minder te worden wanneer 2/3 van de verwachte levensduur achter de rug is. Gemiddeld zal dit voor de hond ongeveer 8 jaar zijn. Voor grote hondenrassen (meer dan 30 kg) geldt dit ongeveer vanaf 6 jaar.

Klik hier om de " echte leeftijd" van uw hond te berekenen.

Wat kunt u zelf doen?

Seniorbegeleiding 

Net als oudere mensen hebben ook oudere honden minder weerstand tegen besmettelijke ziekten en parasieten. Laat uw hond jaarlijks inenten en geef hem of haar de nodige preventieve zorg wat betreft ontworming en ontvlooiing 

Voor een betere begeleiding van onze honden en katten die al een dagje ouder worden hebben wij de seniorcheck in het leven geroepen. Naast de jaarlijkse controle en de vaccinatie plannen we na een half jaar een extra seniorcontrole in. Voor ons lijkt een half jaar niet lang, maar in katten- en honden jaren is uw dier weer een aantal jaar ouder geworden. Het doel van de halfjaarlijkse controle is om vroegtijdige signalen van ziektes op te sporen. Veel ouderdomsziektes zijn met een snelle en juiste behandeling namelijk goed te behandelen! 

Lees hier meer over de seniorbegeleiding.

Het belang van voeding 

Senior voeding is erop gericht om de ouder wordende lichaamsfuncties zo goed mogelijk te ondersteunen. Het bevat hoogwaardige eiwitten en vetzuren die onmisbaar zijn voor een goede weerstand, een gezonde huid en vacht. Ook levert het een bijdrage aan het voorkomen en vertragen van gewrichtsslijtage en andere ouderdomskwalen. Bij specifieke problemen schrijven wij meestal een speciaal dieet voor. 

Voorkom overgewicht 

Overgewicht verergert slijtage van de rug en gewrichten (artrose), geeft een verhoogde bloeddruk en moeite met ademhalen. Bovendien hebben honden met overgewicht een hoger risico op het ontwikkelen van suikerziekte. 

Een goed gewicht (en evt. afvallen) in combinatie met een juiste voeding kan de kreupelheid bij honden met artrose aanzienlijk verminderen. In onze kliniek worden veel oudere honden begeleid tijdens het afvallen. 

Welke veranderingen treden op bij de oudere hond 

Gewrichten 

Tijdens het normale verouderingsproces doen zich veranderingen in het gewrichtskraakbeen voor die kunnen leiden tot artrose. Stram lopen en stijf opstaan uit de mand kunnen hiervan verschijnselen zijn. Vaak wordt artrose gezien als een kwaal die "hoort" bij het ouder worden. Toch kan behandeling van artrose verergering tegengaan en het leven van uw hond een stuk aangenamer maken. 

Orgaanfuncties 

Diverse orgaanfuncties gaan op oudere leeftijd achteruit. 

We zien vaak braken, verstopping of diarree omdat het maagdarmkanaal niet meer zo snel werkt. Incontinentie (dit is het verliezen van kleine beetjes urine) treedt op omdat de blaasspieren slapper worden. Suikerziekte is ook een vaak voorkomende kwaal bij de oudere hond. 

1 op de 4 seniorhonden krijgt te maken met hartproblemen. Dit kenmerkt zich door hoesten, minder eetlust en minder uithoudingsvermogen. Verder is nierinsufficiëntie is een veel voorkomende aandoening, die pas klachten geeft als de nieren al erg beschadigd zijn. Je ziet dan meer drinken, minder eetlust, meer plassen en een slechte vachtconditie. Met preventief bloedonderzoek kunnen we de werking van de nieren controleren. 

Voor al deze kwalen geldt: hoe vroeger de diagnose, hoe beter de levensverwachting! 

Gebit 

Oudere dieren zijn extra gevoelig voor gebitsproblemen. Deze beginnen vaak met tandplak en tandsteen. Indien dit niet tijdig behandeld wordt, kunnen ontstekingen ontstaan en tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kunnen gebitsproblemen zelfs negatieve gevolgen hebben voor het hart, de lever en de nieren. 

Tumoren 

Goedaardige en kwaadaardige tumoren komen ook bij huisdieren voor. Door een vroege diagnose kunnen deze steeds vaker succesvol behandeld worden. Als de ziekte te ver gevorderd is, is controle noodzakelijk om te zorgen dat uw huisdier een zo fijn mogelijk leven houdt met zo min mogelijk pijn. 

Zintuigen 

Ook de zintuigen gaan minder goed functioneren. Door staar gaat het zichtvermogen achteruit. Ook het gehoor, de reuk en de smaak worden vaak minder. Verder kunnen honden last krijgen van vergeetachtigheid, angstig gedrag of onzekerheid. Met aangepaste voeding, oefeningen en soms met medicatie kunnen we de hersenfunctie ondersteunen.  

Tot slot 

Uw hond wordt ouder, daar kunnen we niets aan doen. Maar we willen samen met u proberen om uw hond zo lang mogelijk een leuk, fit en plezierig leven te geven! 

Het Websitebedrijf