Hond | De oudere hond

Onze honden worden gemiddeld steeds ouder. Door het zo vroeg mogelijk signaleren van kwaaltjes en veranderingen in het gedrag van uw hond, kunt u uw hond zo lang mogelijk fit en gezond houden. Bovendien kan vroegtijdige diagnose van leeftijdsgebonden ziekten en stoornissen vaak de levensduur van uw huisdier aanzienlijk verlengen.

Wanneer is uw hond oud?

Veel functies van het lichaam beginnen minder te worden wanneer 2/3 van de verwachte levensduur achter de rug is. Gemiddeld zal dit voor de hond ongeveer 8 jaar zijn. Voor grote hondenrassen (meer dan 30 kg) geldt dit ongeveer vanaf 6 jaar.

Welke veranderingen treden op bij de oudere hond? 

Klik hier om de " echte leeftijd" van uw hond te berekenen.

Wat kunt u zelf doen?

Ziektepreventie

Net als oudere mensen hebben ook oudere honden minder weerstand tegen besmettelijke ziekten en parasieten. Laat uw hond jaarlijks inenten, geef hem of haar twee maal per jaar een wormenkuur en bescherm hem tegen vlooien.

Het belang van voeding

Senior voeding is erop gericht om de ouder wordende lichaamsfuncties zo goed mogelijk te ondersteunen. Het bevat hoogwaardige eiwitten en vetzuren die onmisbaar zijn voor een goede weerstand, een gezonde huid en vacht. Ook levert het een bijdrage aan het voorkomen en vertragen van gewrichtsslijtage en andere ouderdomskwalen. Bij specifieke problemen schrijven wij meestal een speciaal dieet voor.

Schone tanden

Door het voeren van harde brokken ontstaat er minder tandplak en tandsteen. Geef uw hond af en toe een kluif om het gebit schoon te houden. Wij geven u graag instructies hoe u de tanden van uw huisdier kunt poetsen.

Voorkom overgewicht

Overgewicht verergert slijtage van de rug en gewrichten (artrose), geeft een verhoogde bloeddruk en moeite met ademhalen. Bovendien hebben honden met overgewicht een hoger risico op het ontwikkelen van suikerziekte.

Een goed gewicht (en evt. afvallen) in combinatie met een juiste voeding kan de kreupelheid bij honden met artrose aanzienlijk verminderen. In onze kliniek worden veel oudere honden begeleid tijdens het afvallen.

Extra begeleiding door uw dierenarts!

Om de diverse ouderdomskwalen sneller en gemakkelijker aan het licht te brengen, vragen wij u mee te doen met onze "Senior Care" ouderdomsbegeleiding. Informeer op onze kliniek naar dit programma.

Halfjaarlijkse controle

Natuurlijk zien we uw hond tijdens de jaarlijkse controle met de inenting. Een oudere hond zien we graag elk half jaar op controle om met u veranderingen die horen bij het ouder worden zo vroeg mogelijk op te sporen. Met een snelle diagnose van diverse problemen kan vaak een betere levensverwachting gegeven worden.

Bij elke controle wordt een volledig uitwendig onderzoek uitgevoerd. Op deze manier kunnen we echter niet alle orgaanfuncties beoordelen. Bovendien treden bij een aantal ziekten, zoals nierinsufficiëntie, pas in een laat stadium verschijnselen op, terwijl in een zo vroeg mogelijk stadium starten met behandelen gewenst is.

Daarom adviseren we om iedere 2 jaar van uw dier bloed af te laten nemen. Hierbij wordt gekeken naar diverse orgaanfuncties zoals de nieren, de lever en het bloedbeeld.

Herinneringskaart

Vraag aan onze assistentes om uw hond op te laten nemen in het begeleidingsprogramma voor de oudere huisdieren. Ieder half jaar krijgt u dan een herinneringskaartje thuisgestuurd voor het controleonderzoek.

Tot slot

Uw hond wordt ouder, daar kunnen we niets aan doen. Maar we willen samen met u proberen om uw hond zo lang mogelijk een leuk, fit en plezierig leven te geven!

Het Websitebedrijf