Hamster

De hamster is een knaagdier dat veel als huisdier gehouden wordt. Dit komt mede door zijn handzame formaat en het feit dat kinderen dol zijn op dit grappige diertje. Toch is het erg verstandig dat ouders altijd een oogje in het zeil houden als kinderen met hamsters omgaan. Hamsters zijn namelijk tere diertjes, ze zijn niet altijd 'knuffelproof'. Sommige hamstersoorten leven solitair, en kunnen absoluut niet samen met soortgenoten worden gehouden, maar er zijn er ook die gezelschap wel op prijs stellen.

Als u overweegt om een hamster als huisdier te kopen, is het belangrijk dat u zich van tevoren goed laat informeren.

Huisvesting

Een hamsterkooi moet goed geventileerd en knaagbestendig zijn. Bij de dierenspeciaalzaak zijn speciale hamsterkooien te koop, waarin hamsters veilig gehuisvest kunnen worden. De minimale maat voor een hamsterkooi is 70 x 50 of 80 x 40 centimeter, groter is beter. De diepte van de onderbak is ook belangrijk: hamsters maken in de natuur een slaapkamer op zo'n 50 centimeter diepte en graven graag. Hoe meer een hamster kan graven, hoe minder hij afwijkend gedrag zal vertonen zoals traliebijten. Een diepte van 40 tot 50 centimeter is ideaal, maar ook als dit niet gehaald wordt geldt: hoe dieper, hoe beter. Er zijn kooien in de handel met een speciale diepe onderbak voor gravende knaagdieren, u doet uw hamster daar een groot plezier mee.Het beste is een kooi met horizontale spijlen, zodat de hamster kan klimmen. Soms worden hamsters in glazen bakken gehouden. Op zich is dat - als de hamster voldoende bewegingsvrijheid heeft - geen probleem, maar een nadeel is wel dat de hamsters niet de gelegenheid hebben tegen de spijlen op te klauteren. Voor kortstaart dwerghamsters zijn deze verblijven wel erg geschikt.

In het hamsterhok is een donkere schuilplaats noodzakelijk, waarin de hamster kan slapen. Hiervoor zijn speciale hamsterhuisjes te koop. Ook is het mogelijk om de hamster zelf een holletje te laten maken, maar dan moet er wel voldoende bodembedekking in de kooi aanwezig zijn. Geschikte bodembedekkers voor hamsters zijn bijvoorbeeld materialen op basis van maïs of hennep. Eventueel kunt u houtkrullen gebruiken, maar niet van naaldhout omdat daar giftige stoffen uit vrij kunnen komen. Hooi is ook nodig, zowel als voer als om holletjes mee te maken.

Hamsters hebben graag beweging. Als de hamsters niet kunnen ontsnappen en de omgeving veilig is, is het verstandig om ze van tijd tot tijd buiten de kooi de pootjes te laten strekken. Zorg er ook voor dat ze in hun verblijf wat te doen hebben. Daarvoor zijn er hamsterspeeltjes, schuilplaatsen en loopradjes te koop bij de dierenspeciaalzaak. Kies altijd voor een gesloten looprad zonder spijlen en zonder standaard, zodat de hamster niet knel kan komen te zitten met bijvoorbeeld zijn poten of zijn kop. Als de hamster continu in het radje loopt, is het beter om het rad af en toe even weg te zetten zodat het dier zichzelf niet uitput. Zorg voor veel afwisseling in het speelgoed: kartonnen doosjes, wc-rolletjes, ongeverfde houten speeltjes of nestmateriaal om mee te bouwen en te versnipperen houden de hamster bezig. Ook kunt u stukjes droog voedsel verstoppen zodat de hamster dit zelf kan zoeken.

Verzorgen en hanteren

Hamsters kunnen bijten, maar doen dit niet vaak. Als een hamster bijt, is dit meestal omdat hij ziek is, ergens pijn heeft of omdat hij te hardhandig wordt opgepakt. Ook wanneer hamsters uit hun slaap gewekt worden, kunnen ze erg schrikken en dan bijten. Hamsters kunnen erg tam worden. Het is verstandig de hamster van jongs af aan regelmatig op te pakken en te aaien, zodat hij eraan went. Til het diertje altijd voorzichtig op door hem van voren of opzij rustig in uw handen te scheppen en laat hem in het kommetje van uw hand zitten. Een hamster kan het als bedreigend ervaren als u hem onverwachts van boven oppakt, en zal dan proberen te vluchten of bijten. Hamsters zijn erg snel, let dus op dat ze niet uit de hand of van tafel springen.

Omdat hamsters klein en teer zijn, is het zaak jonge kinderen te leren dat ze er heel voorzichtig mee om moeten gaan. Houd altijd een oogje in het zeil als de kinderen een hamster willen oppakken. Een hamster is te klein en te teer om daadwerkelijk geknuffeld te worden.

Soms moeten de nagels van een hamster worden geknipt. Om te voorkomen dat u in het leven knipt, kunt u dit door de dierenarts laten doen, maar als u voorzichtig te werk gaat, kunt u het met een speciaal nageltangetje zelf doen.

Als u een langharige hamstersoort heeft, moet de vacht regelmatig (voorzichtig!) ontward en gekamd worden.

Natuurlijk moet u de kooi regelmatig schoonmaken. Vervang wekelijks het bodemmateriaal en maak ook de inrichting zoals loopradje of slaaphuisje, drinkflesje en voerbakje schoon. Omdat hamsters voedsel in hun nest bewaren, moet u dit dagelijks even controleren. Verwijder voer dat kan bederven.

Voeding

Hamsters gedijen het best op speciaal hamstervoer dat u kunt kopen bij de dierenspeciaalzaak. In compleet hamstervoer zitten alle voedingsstoffen die een hamster nodig heeft. Het is beter om biks te voeren dan om gemengd voer te geven. Uit het gemengde voer snoept een hamster vaak de lekkere zaden en noten die erg vet zijn en weinig calcium bevatten. Hierdoor wordt het voer te eenzijdig en kan het dier bijvoorbeeld gaan lijden aan botontkalking. De hoeveelheid biks is tien tot twaalf gram per dier per dag. Dit kan aangevuld worden met groenten of fruit, of bijvoorbeeld een stukje kaas of ei. Ook kunt u soms wat katten- of hondenbrokjes geven. Zorg er wel voor dat u de hamster niet overlaadt met extraatjes. Als u ziet dat het dier het speciale hamstervoer laat staan, krijgt hij teveel 'lekkers' en loopt u het risico dat hij belangrijke voedingsstoffen mist.

Hamsters moeten kunnen knagen om hun tanden af te laten slijten. Geef daarom takken van bijvoorbeeld wilg en eventueel af en toe noten. Hamsters hebben onbeperkt vers drinkwater nodig. Dit kunt u voeren in een bakje of in een drinkflesje. Controleer bij een drinkflesje dagelijks of de drinknippel niet verstopt is geraakt.

Ziekten en erfelijke aandoeningen

Een gezonde hamster heeft een glanzende vacht en een levendige uitstraling. De oogjes zijn helder en droog, en de nagels niet te lang. Een gezonde hamster ademt rustig en regelmatig. Hamsters zijn over het algemeen sterke dieren. Ze worden niet snel ziek maar als u ziet dat het dier sloom, lusteloos of apathisch is, is de kans groot dat hij iets onder de leden heeft. Ook is het verstandig alert te zijn op de volgende verschijnselen: een opgetrokken rug, sterke vermagering, een mottige vacht, veel water drinken en diarree (vaak herkenbaar aan plakkerige ontlasting in de vacht). Het is vaak moeilijk om te zien of een hamster niet goed eet of drinkt. Als een hamster geen eetlust heeft, blijft het dier nog wel hamsteren. Het voerbakje raakt in dat geval dus wel leeg, maar het holletje ligt vol ongebruikt voedsel.

Om te voorkomen dat een hamster ziek wordt, is het zaak de kooi goed schoon te houden, en ervoor te zorgen dat het dier gezonde, uitgebalanceerde voeding binnenkrijgt.

Veel voorkomende aandoeningen bij hamsters zijn verwondingen, tandproblemen, diabetes, diarree en benauwdheid of longontsteking. Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van uw hamster altijd een dierenarts.

Bron: www.licg.nl

Het Websitebedrijf