Cavia

De cavia is een knaagdier dat veel als huisdier gehouden wordt.

Cavia's zijn groepsdieren, ze kunnen het best samen gehuisvest worden.

Een combinatie van twee of meer zeugjes (vrouwtjes) en eventueel een (gecastreerd) beertje (mannetje) werkt over het algemeen het best. Door de rangorde binnen een groep cavia's kunnen niet alle cavia's zonder problemen bij elkaar in een hok leven. Wanneer u twee cavia's bij elkaar op één terrein wil laten leven, is het verstandig ze elkaar op neutraal terrein kennis te laten maken. Neem hier rustig de tijd voor en forceer niets.

Download hier informatie over het koppelen van twee cavia's

Download hier informatie over het fokken met cavia's

Huisvesting

Een geschikt hok voor twee cavia's heeft minstens een oppervlakte van ongeveer zestig bij honderd centimeter. Als bodembedekking kunt u bijvoorbeeld houtsnippers gebruiken, die moeten minimaal één keer per week verschoond worden. Er moeten een drinkflesje en voerbakje in het hok aanwezig zijn en het liefst een schuilplaats waar uw cavia's zich kunnen verstoppen. De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen de 18 en 26 °C. Wanneer u uw cavia's buiten wilt houden, kan dit prima, maar het is erg belangrijk dat ze een wind- en waterdicht hok hebben, met een dikke laag bodembedekking. Laat de cavia's in het voorjaar naar buiten gaan, zodat ze langzaam kunnen wennen aan de koudere buitentemperatuur. Cavia's kunnen zich beter warm houden als er meerdere dieren bij elkaar zitten. Als het een paar dagen vriest, is het verstandig om het hok bijvoorbeeld in de schuur te zetten.

Voeding

Cavia's zijn een groot deel van de dag bezig met het zoeken naar voedsel en zijn daarbij vooral actief in de ochtend- en avondschemering. Ze kunnen zelf geen vitamine C aanmaken, dus zal u dit dagelijks aan de voeding toe moeten voegen.

Download hier informatie over voeding voor cavia's

Beweging

In de natuur beweegt een cavia zo ongeveer de hele dag. Ze zoeken naar voedsel, wassen zichzelf en elkaar en graven holen. Daarom is een cavia niet geschikt om een hele dag in een hok te zitten. Een cavia die zich verveelt, kan allerlei kwalen ontwikkelen waaronder overgewicht, haren uitplukken, agressie en zelfs depressie! Geef het dier bezigheden in het hok, bijvoorbeeld een hooibal of hooitunnel, of wat wilgentakken en laat hem regelmatig loslopen in huis. Kijk uit voor elektriciteitskabels!

Download hier informatie over speelgoed voor cavia's

Download hier informatie over het bouwen van een labyrinth voor cavia's

Ziekte

Schimmel, parasieten, doorgroeiende tanden, middenoorontsteking of gebrek aan vitamine C zijn veel voorkomende ziekten bij de cavia. Wanneer u twijfelt of uw cavia nog wel gezond is, raadpleeg dan altijd een dierenarts! Cavia's zijn gevoelige dieren en verzwakken zeer snel wanneer zij korte tijd niet meer eten.

Enkele kenmerken van een zieke cavia zijn: lusteloosheid, verminderde eetlust, diarree, geen keutels meer produceren, overmatig krabben en moeilijk of weinig bewegen.

Ziekten voorkomen

U wlt natuurlijk dat uw cavia's een lang en gelukkig leven krijgen. Daarom hebben we een aantal tips voor u verzameld.

Download hier informatie over preventieve zorg bij cavia's

En tot slot: wist u dat u door uw cavia op jonge leeftijd te steriliseren een gevaarlijke ziekte kunt voorkomen?

Lees hier meer over het veilig steriliseren van de cavia 

Het Websitebedrijf