Maagtorsie

Wat is een maagtorsie?

Bij een maagtorsie draait de maag om zijn as, waardoor de ingang en de uitgang van de maag worden afgesloten. Ook de bloedvaten draaien mee en worden dus afgekneld, met alle gevolgen van dien. De bloeddruk en de hartwerking dalen dus het lichaam krijgt te weinig zuurstof. Doordat de gassen niet meer uit de maag kunnen wordt deze steeds boller. Het middenrif kan hierdoor niet meer goed bewegen waardoor ademhaling moeilijker wordt. De maagwand sterft uiteindelijk af en in de darmen ontstaan gifstoffen waardoor nieren en lever worden aangetast. Wanneer er niet tijdig in gegrepen wordt overlijd het dier.

Oorzaken

De oorzaak van een maagtorsie is niet precies bekend. Wel zijn er allerlei factoren die de kans op een maagtorsie vergroten. Deze dieren lopen meer risico:

- Grote rassen met een diepe borstkas
- Het zijn vaker reuen dan teven
- Nerveuze honden
- Honden van middelbare leeftijd
- Honden met ondergewicht
- Honden met andere maagproblemen

Voeding

Voeding speelt ook vaak een rol. Er is meer risico bij:

- Eten vanaf een verhoging
- Slechts 1 keer per dag eten
- Het eten van grote hoeveelheden
- Snel eten
- Te veel eten
- Veel drinken
- Onrust of activiteit voor of na het eten

Verandering van voer speelt waarschijnlijk geen rol, behalve als de hond daardoor heel veel of heel snel gaat eten. Men heeft getest of maagtorsie opgewekt kon worden door van voer te veranderen, maar dit lukte niet.

Herken een maagtorsie

Het is van levensbelang dat u een maagtorsie snel herkent. Een hond met een maagtorsie is rusteloos, probeert te braken zonder dat er iets uit komt, kwijlt, jankt en heeft een opgezette buik. De slijmvliezen zijn bleek en de hond zal hijgen en een snelle hartslag hebben.

Behandeling

Een maagtorsie is een spoedgeval! Neem dus altijd zo snel mogelijk contact op met een dierenarts. Bij de behandeling zal eerst geprobeerd worden het gas uit de maag te laten ontsnappen door een slang in te brengen in de slokdarm. Als de maag al helemaal gedraaid is zal dit niet meer lukken en is een operatie noodzakelijk. Hierbij wordt de maag met de hand terug gedraaid, zodat de gassen wel via de toegang van de maag eruit kunnen en de maag zal slinken. Als er geen ruimte is om de maag te draaien moet soms zelfs de maag ingesneden worden.

Preventie

Het risico op terugkeren is groot, tot 80%. Om dit te voorkomen kan tijdens de operatie de maag aan de buikwand vast gezet worden, waardoor de kans terugloopt tot ongeveer 10%.

Met voeding kunt u zelf ook zo een maagtorsie zo goed mogelijk voorkomen. Dit zijn enkele tips:

- Voer meerdere keren per dag en in een rustige omgeving.
- Voer grote brokken, niet op een verhoging.
- Laat de hond 2 uur na het eten niet uit en geef hem geen volle bak als hij net gewandeld heeft.
- Bij verandering van voeding, meng de twee soorten een paar weken alvorens over te stappen.

Bron: LICG

Het Websitebedrijf