Vleesbotten voor de hond?

Vleesbotten voor de hond?

1.9-voeding29 januari 2013

Wanneer u uw hond graag vleesbotten wil geven ter aanvulling op het dagelijkse menu, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Een vleesbot kan een beloning zijn voor de hond, is goed voor het gebit en tegelijk dient het als bezigheidstherapie. Maar het kan ook gevaren met zich mee brengen.

Om op veilige wijze vleesbotten te voeren, neem dan de volgende zaken in acht:

1. Leer de hond kluiven. Wanneer uw hond nog nooit botten heeft gegeten, is het raadzaam de hond dit eerst te leren. Houd het bot in uw hand en laat uw hond erop knabbelen. Wanneer de hond erg fel reageert, geef dan het hele bot ineens om te voorkomen hij of zij gaat schrokken. Geef een bot wat groot genoeg is om niet heel in te kunnen slikken.

2. Wees voorzichtig met de hoeveelheid botten die u voert. Sommige honden krijgen snel last van het maag- darmstelsel. In welke mate verschilt natuurlijk per hond.

3. Wanneer de ontlasting wit en kalkachtig is, dan heeft de hond teveel van het bot gegeten. Dit kan verstopping in de darmen veroorzaken en is erg gevaarlijk! Ook het inslikken van een te groot (stuk) bot kan een verstopping teweeg brengen. Geef daarom nooit een bot zonder uw toezicht! Lees onderaan dit stuk de kenmerken van een verstopping.

4. Pas op met jonge honden! Een te hoge calcium opname kan tijdens de groei serieuze problemen geven aan de gewrichten (groeipijnen, OCD, ED, HD). Bij de volwassen hond dient u op te letten dat hij of zij niet teveel voedsel per dag krijgt, wanneer er een vleesbot op het menu staat, om overgewicht te voorkomen.

5. Het kluiven op een bot kan leiden tot tandfracturen. Bij een oudere hond is dit risico iets groter dan bij een jonge hond. Botten van een jong dier geven minder risico's, omdat het meer kraakbeen bevat en dus zachter is. Wanneer u een tandfractuur vermoed, ga dan altijd naar de dierenarts.

Fabels:

 • Een hond heeft vers vlees nodig om voldoende calcium en mineralen binnen te krijgen.
  De meeste hoogwaardige hondenvoeding is complete voeding, dat wil zeggen dat de voeding geen aanvulling behoeft van bijvoorbeeld calcium of mineralen.
 • Kippenbotten versplinteren in de darm van de hond en zullen de darm perforeren.
  Dit kan, maar gebeurt bijna nooit. Alle botten die ingeslikt worden kunnen splinters loslaten. Gekookte botten splinteren wel eerder. Kippenbotten zijn niet per definitie gevaarlijker.
 • Vers vlees is beter voor het gebit.
  Dit is een fabel, omdat ook de bindstoffen van vers vlees aan het gebit kleven en tandplaque veroorzaken.
 • Rauw vlees aan een bot is niet gevaarlijk voor de hond.
  Dit kan wel gevaarlijk zijn. Rauw vlees kan altijd salmonella of een andere zoönose met zich meedragen. (Zoönose = een ziekte die ook op mensen overgedragen kan worden)

 

Kenmerken van verstopping (obstipatie)

 • Misselijkheid, overgeven, buikpijn.
 • Niet goed kunnen ontlasten (loos persen). Slechts hele kleine beetjes ontlasten.
 • Bij twijfel: raadpleeg direct een dierenarts. Op een röntgenfoto is een bot vaak goed te zien.

« Terug

Het Websitebedrijf