Joris en Artrose

Joris en Artrose

Joris 1.jpgvrijdag 25 september 2020 11:07

Deze grote vriendelijke reus is een kruising tussen een Berner Sennenhond en een Newfoundlander. Joris is alweer 12.5 jaar oud! Wat voor zo'n grote hond behoorlijk senior is. Joris heeft al een aantal jaren een zogenaamd artrose management, vanwege artrose in meerdere gewrichten. Lees hier wat dit inhoudt!

Artrose is een veel voorkomende aandoening bij onze oudere hond en kat. Helaas is dit niet altijd makkelijk te herkennen en denken veel mensen dat hun dier last heeft van “ouderdom”. Vooral katten zijn erg goed in het verbergen van klachten, terwijl onderzoek heeft aangetoond dat 80% van de katten boven de 14 jaar artrose heeft.
Artrose in gewrichten zorgt voor pijn. Ondanks dat we artrose niet kunnen genezen, zijn er wel een heleboel behandelmogelijkheden om het te stabiliseren. We willen natuurlijk allemaal dat ons huisdier zonder pijn zijn oude dag ingaat.

Wat is artrose?

Artrose is een chronische gewrichtsaandoening waarbij er slijtage optreedt van het gewricht. De verschillende onderdelen van het gewricht worden aangetast, waardoor het niet meer kan functioneren zoals voorheen. Het gewrichtskraakbeen wordt afgebroken waardoor het onderliggende bot wordt aangetast. Ook is de gewrichtsvloeistof van mindere kwaliteit waardoor en er een mindere schok dempende werking is. Het resultaat is pijn en een verminderde beweeglijkheid.

Hoe te herkennen?

Sommige symptomen zijn minder subtiel dan andere. Een dier dat mankt laat duidelijk zien dat hij of zij last heeft van de betreffende poot. Maar hoe zit het met de subtielere veranderingen. 
Moeite met opstaan na langer gelegen te hebben en kreupel bij de eerste passen is iets wat we veel zien bij artrose.  Bij de hond kunnen we ook zien dat ze minder zin hebben om te wandelen en te spelen. Ze komen minder vaak met een balletje of rollen niet meer over het gras zoals voorheen.
Katten gaan hun vacht slechter verzorgen. Ze kunnen moeite krijgen met op de kattenbak gaan als deze een hoge rand heeft en/of als ze zich klein moeten maken om onder de kap te passen. Hierdoor gaan ze in huis plassen. Sommige gaan de krabpaal minder gebruiken en/of springen niet meer op de vensterbank.
Ook gedragsveranderingen kunnen een belangrijk symptoom zijn van artrose. Een veel voorkomende verandering is het grumpy worden van je hond of kat. Ze zijn minder aardig is naar mensen en andere huisgenoten.

Wat kunnen we eraan doen?

Helaas kunnen we artrose niet genezen. Afhankelijk van het dier en de mate van artrose zetten we daarom een zogenaamd artrose managment op. Dit kan bestaan uit verschillende onderdelen:

  • Zorgen voor een optimaal gewicht van uw huisdier. We willen zo min mogelijk belasting op de gewrichten. Uw dier op zijn of haar optimale gewicht houden is een belangrijk onderdeel van het artrose management.
  • De juiste beweging. Rust roest, uw dier moet dus zeker blijven bewegen, maar wel de juiste beweging! Het is belangrijk om de spieren zo goed mogelijk te houden zodat die belasting van de gewrichten over kunnen nemen. Ook fysiotherapie kan hier een grote rol in spelen!
  • Gewrichtsondersteunende voeding en/of supplementen. Er zijn meerdere voedingen en supplementen op de markt die bewezen helpen bij artrose. 
  • Medicatie. Vooral in een verder gevorderd stadium kan het nodig zijn om medicatie op te starten. 
  • Artrose kunnen we niet genezen, maar soms kan een operatie om de onderliggende oorzaak van de artrose te verhelpen nodig zijn. 

Joris

Een artrose managment is maatwerk. Het moet worden aangepast aan zowel dier als eigenaar en veranderd ook naargelang de artrose veranderd. Joris komt al een aantal jaren bij onze dierenarts Jeanine. "In overleg met Joris zijn baasje zijn we al een aantal jaar geleden gestart met gewrichtsondersteunende voeding. Toen dit op een gegeven moment niet meer genoeg was is zijn baasje ook gestart met pijnstillers. Voor extra spieropbouw krijgt Joris regelmatig een injectie met een spierversterker. In combinatie met de juiste beweging proberen we op die manier zijn spieropbouw goed te houden zodat die belasting van de gewrichten op kunnen vangen". Ondanks zijn 12.5 jaar geniet Joris van een fijne, oude dag!! 

Joris 1.jpg

« Terug

Reacties op 'Joris en Artrose'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Het Websitebedrijf