Dieren en het nieuwe Coronavirus

Dieren en het nieuwe Coronavirus

Carnaval Ted.png31 maart 2020

Het Corona virus, al spannend genoeg en dan verschijnen er ook nog nieuwsberichten dat dieren positief getest zijn. Hoe zit dit nou? Lees het hieronder!

Laten we beginnen met de conclusie: voor zover nu bekend, is het zeldzaam dat een dier ziek wordt van dit virus en er zijn geen aanwijzingen dat ze dit verspreiden. Dus geen paniek en laten we vooral genieten van onze geliefde huisdieren, zeker in deze tijd! 

Wat is er dan wel waar? 
Coronavirussen komen bij veel diersoorten voor, maar dat zijn andere types dan SARS-CoV-2. De meeste coronavirussen zijn diersoortspecifiek en niet overdraagbaar tussen verschillende diersoorten of van dier naar mens.
De hond uit Hongkong die positief getest zou zijn vertoonde geen bij SARS-CoV-2 passende klinische verschijnselen. De hond werd getest omdat het dier in een quarantaine faciliteit was opgenomen nadat de besmette eigenaar van de hond was opgenomen in het ziekenhuis. Op dit moment is het onduidelijk of de hond daadwerkelijk besmet is, of dat het virus alleen aanwezig was in de neus van de hond door intensief contact met zijn zieke eigenaar.

Vorige week kwam er nieuws dat een kat uit België positief getest zou zijn. Dit is vastgesteld met een PCR test. Met deze test kun je stukjes erfelijk materiaal (RNA een soort DNA) van het virus aantonen. De test is uitgevoerd op braaksel en ontlasting van de kat verkregen uit de woning van de besmette eigenaar. Het kan dus zo zijn dat er virus uit de omgeving in de ontlasting en het braaksel is terecht gekomen. Om na te gaan of de kat echt de virusinfectie heeft doorgemaakt moet er gekeken worden of het dier antistoffen in het bloed heeft. Dit is (nog) niet uitgevoerd. De kat maakt het na zeggen overigens goed. Het nieuws is helaas al de wereld ingestuurd voor het onderzoek volledig is afgerond en er zijn voorbarige conclusies getrokken. 

De kans dat een huisdier een ander dier of mens besmet is verwaarloosbaar klein in vergelijkbaar met besmetting van mens op mens. Uit voorzorg adviseert het RIVM mensen die ziek zijn of klachten hebben, contact met huisdieren te vermijden. Dat betekent het huisdier niet aaien of knuffelen en 1,5 meter afstand houden. Ook is het belangrijk regelmatig de handen te wassen met water en zeep.

Zie voor meer informatie ook de website van het LICG en de Faculteit Diergeneeskunde

« Terug

Reacties op 'Dieren en het nieuwe Coronavirus'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Het Websitebedrijf