Gebitsbehandeling van Iniminie

Gebitsbehandeling van Iniminie

_private_var_mobile_Containers_Data_Application_0080D6C9-8072-429A-89C4-7BC2E6C8629E_tmp_703368F7-E0woensdag 12 februari 2020 09:48

Iniminie is de kat van onze paraveterinair Natasja. Tijdens de halfjaarlijkse check zagen we tandsteen op haar kiezen en ontstoken tandvlees. Er werd besloten een gebitsbehandeling te doen. Lees hier het verhaal!

"Al 21 jaar werk ik met veel liefde hier op deze dierenkliniek en al 15 jaar neem ik trouw mijn lieve kat Iniminie mee voor de jaarlijkse checkup en vaccinatie. Gelukkig kreeg ik ook dit jaar weer te horen dat Iniminie er goed uitzag. De dierenarts zag echter wel wat tandsteen en ontstoken tandvlees en vermoedde dat er een kies niet goed was.

Zo kwam het dat ik een afspraak maakte voor een gebitsbehandeling. In plaats van als medewerker nam ik nu als baasje mijn kat mee naar de kliniek. Vooraf aan de narcose heb ik eerst een bloedonderzoek laten doen, omdat ik zeker wilde weten dat alles goed was met haar lever en nieren voor ze onder narcose ging."

Bij de gebitsbehandeling van een kat maken we altijd dentale röntgenfoto's, speciale röntgenfoto's van het gebit. Dit heeft twee redenen. De eerste reden is omdat we bij katten een specifieke aandoening zien, resorptie laesies. Dit is een tandprobleem waarbij gaatjes ontstaan in de wortels en/of de kroon van een tand of kies. Het betekent opgeloste beschadiging. Bij veel katten zien we die gaatjes in de wortel niet van 'buitenaf' en kunnen we het alleen in beeld brengen door het maken van een foto. Een gebit van een kat kan er op het zicht goed uitzien, maar na het maken van de foto's kan dit opeens heel anders zijn. 
Reden nummer twee is dat we altijd ook de wortels willen verwijderen van een tand. Achtergebleven wortels kunnen namelijk nog steeds ontsteking veroorzaken. Soms zijn de wortels al zo aangetast dat ze zijn opgelost en dus niet meer verwijderd hoeven te worden. 

Dentale RX zonder resorptie.jpg

Dentale RX met resorptie wortel.jpg

De bovenste foto laat een kies zien waarvan de wortels nog aanwezig zijn. Op de onderste foto ziet u een bijna geheel opgeloste tand en wortel. Als we geen foto hadden gemaakt, waren we deze kieswortels gaan 'zoeken'. In dit geval is er echter geen wortel meer om te verwijderen. 

Ook bij Iniminie bleek het gebit slechter te zijn dan we aanvankelijk dachten. "Na het maken van de foto's bleken er 9 kiezen niet goed te zijn. Daar schrok ik zo van! Had ik iets gemist? At ze mogelijk toch slechter? Ze gaf voor mij geen pijn aan, maar ik schrok dat ik als paraveterinair niet door had dat mijn eigen kat zoveel slechte tanden had.
Ik weet eigenlijk wel dat katten vaak niet laten blijken dat ze pijn hebben. Iniminie was voor mij weer het bewijs dat er veel meer aan de hand kan zijn dan dat ze laten blijken."

_private_var_mobile_Containers_Data_Application_0080D6C9-8072-429A-89C4-7BC2E6C8629E_tmp_F39A12E2-51

"Ik heb met veel emotie besloten dat ze allemaal getrokken moesten worden. Gezien haar leeftijd vond ik dit ontzettend spannend, maar toen ze thuis kwam van de operatie en ze gelijk haar brokjes ging eten wist ik dat het goed was. Iniminie was altijd al een hele blije en tevreden kat, maar ze is nu nog blijer en ik als baasje ook!"  

_private_var_mobile_Containers_Data_Application_0080D6C9-8072-429A-89C4-7BC2E6C8629E_tmp_F07B74A3-87

« Terug

Reacties op 'Gebitsbehandeling van Iniminie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Het Websitebedrijf