Seniorencheck

Seniorencheck

hond oud.jpgwoensdag 23 oktober 2019 15:16

Wij mensen zijn niet de enigen die gemiddeld steeds ouder worden. Ook onze honden en katten genieten gelukkig steeds langer van het leven. Dit betekent wel dat ze last kunnen gaan krijgen van ouderdomskwaaltjes. Door het zo vroeg mogelijk signaleren van veranderingen in het gedrag en het vroegtijdig opsporen van ziektes, kunt u uw huisdier zo lang mogelijk fit en gezond houden!

Voor een betere begeleiding van onze honden en katten die al een dagje ouder worden hebben wij de seniorcheck in het leven geroepen. Naast de jaarlijkse controle en de vaccinatie plannen we na een half jaar een extra seniorcontrole in. Voor ons lijkt een half jaar niet lang, maar in katten- en honden jaren is uw dier weer een aantal jaar ouder geworden. Het doel van de halfjaarlijkse controle is om vroegtijdige signalen van ziektes op te sporen. Veel ouderdomsziektes zijn met een snelle en juiste behandeling namelijk goed te behandelen! 

Vanaf wanneer adviseren we een seniorcontrole?

Veel functies van het lichaam beginnen minder te worden wanneer 2/3 van de verwachte levensduur achter de rug is. Gemiddeld zal dit voor de hond ongeveer 7 jaar zijn. Voor grote hondenrassen (meer dan 30 kg) geldt dit vanaf 6 jaar. 
Ook voor katten adviseren we een seniorcontrole vanaf 7 jaar. Vanaf deze leeftijd komen problemen als nierziekten, artrose en een te hoge bloeddruk namelijk vaak voor. 

Seniorcontrole kat

Omdat we aan de buitenkant niet alles kunnen zien is een belangrijk onderdeel van de seniorcontrole van de kat een bloeddrukmeting. 1 op de 5 katten boven de 7 jaar heeft een verhoogde bloeddruk. Hier merken we vaak niets van, maar kan wel ernstige gevolgen hebben voor verschillende organen. De bloeddruk wordt door de assistente gemeten voorafgaand aan de controle. De bloeddrukmeting is net als bij ons pijnloos en niet ingrijpend voor uw kat.  

Tijdens de seniorcontrole checken we ook gratis de concentratie van de urine om nierinsufficiëntie vroegtijdig op te sporen. Lukt het niet om urine op te vangen? Als de blaas groot genoeg is kan de dierenarts tijdens de controle wat urine afnemen.  
Ook hebben 2 op de 3 katten vanaf 7 jaar last van artrose. Tijdens de controle bespreken we of er veranderingen zijn in het gedrag van uw kat die hierop wijzen. 
Zijn er andere signalen van een mogelijke ziekte dan kunnen we tijdens het consult ook bloed afnemen voor een bloedonderzoek.  

Seniorcontrole hond

Ook bij de oudere hond is artrose een veel geziene klacht. Helaas is dit niet altijd makkelijk te herkennen en denken veel mensen dat hun dier last heeft van 'ouderdom'. Artrose in gewrichten zorgt voor pijn. Ondanks dat we artrose niet kunnen genezen, zijn er wel een heleboel behandelmogelijkheden om het te stabiliseren. We willen natuurlijk allemaal dat ons huisdier zonder pijn zijn oude dag in gaat. 
Eén op de vier senior honden krijgt te maken met hartproblemen, een goede auscultatie van het hart is daarom een belangrijk onderdeel van de seniorcheck! 

Wilt u meedoen aan de ouderdomsbegeleiding? Vraag aan onze assistentes om uw hond of kat op te laten nemen in het programma. U krijgt dan ieder half jaar een oproep om op seniorcontrole te komen. 

 

Uw dier wordt ouder, maar ouder worden zelf is geen ziekte. Samen zorgen we voor een leuke, fitte en plezierige oude dag voor uw trouwe viervoeter!  

 

« Terug

Reacties op 'Seniorencheck'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Het Websitebedrijf