Fear Free behandeling van de Papegaai(-achtige)

Fear Free behandeling van de Papegaai(-achtige)

handdoek 2.pngdonderdag 10 oktober 2019 16:21

Fear Free geldt voor alle huisdieren! Dus ook voor de behandeling van vogels. Een veilige manier om deze te fixeren en te onderzoeken is door middel van een handdoek. Vooral bij kromsnavels (bv papegaaien, kaketoes, valkparkieten en agarpornissen) kunt u dit thuis al aanleren! Daarbij is het ook een leuk spelletje.

Een papegaai (-achtige) of kaketoe is een intelligente vogel die aandacht van de mens vaak erg leuk vindt. Bij een papegaai of kaketoe die in huis gehouden wordt, is verveling een kwaal die op de loer ligt, zeker als je je bedenkt dat een papegaai in het wild wel 5 tot 8 uur per dag besteedt aan het zoeken van voedsel. Het spelen van een spelletje met je handtamme vogel kan een welkome afleiding zijn voor het dier. 

Kiekeboe met de handdoek, is een goede manier om uw vogel aan een handdoek te laten wennen. Een handdoek is een veilige manier om een kromsnavel (bv papegaaien, kaketoes, valkparkieten, agarpornissen) te fixeren, voor de eigenaar maar ook voor de vogel zelf. Het is echter ook meteen een leuk spelletje!

Probeer dit alleen uit bij handtamme vogels. Een vogel die niet eens uit zijn kooi durft, zal teveel stress ervaren bij het aanleren van dit spel. Een jonge vogel zal het spel sneller leren dan een volwassen vogel. Maar ook bij deze laatste kan je dit in een paar weken aangeleerd hebben.  

Neem een handdoek, hoe groter hoe beter. Leg, wanneer je zijn aandacht hebt, de handdoek op je hoofd en kijk onder de handdoek uit en roep “kiekeboe”. Doe het ook bij een ander persoon, zo lang je de aandacht van de vogel hebt. Als de vogel het interessant blijft vinden, kan je het bij hem gaan doen.  

Zorg allereerst dat je een veilige “werkplek” hebt. Dit kan een stoel zijn, of een tafel met een zitstok, het terrein mag onbekend zijn (dus bijvoorbeeld in een andere kamer). Leg de handdoek over je beide handen en benader de vogel rustig. Laat de handdoek zien en omring de vogel langzaam met de handdoek. Benader altijd van onderaf, als je de handdoek hoog houdt, kan dit als bedreigend ervaren worden. 

Pak de vogel nog niet vast, maar laat hem, wanneer hij gewend is aan de handdoek, eens op de handdoek staan. Je kan ook je hand onder de handdoek houden en hem zo op je hand laten stappen. Wanneer het goed gaat, kan je de vogel met de handdoek optillen en voorzichtig knuffelen. Verstop nu de vogel deels onder de handdoek; soms een deel van het lichaam, soms alleen zijn kop. Wanneer hij met zijn kop eronder zit en je haalt de handdoek weg, zeg je “kiekeboe”. 
Ook helpt het om je vogel te belonen als hij of zij met zijn kop onder de handdoek zit. 

Je kan ook een handdoek op je schoot leggen en de vogel daarop laten staan. De twee lange kanten laat je dan aan weerszijden naar beneden hangen en die doe je langzaam omhoog met je handen. Breng je handen langzaam omhoog, tot je bij je gezicht komt. Nu zitten jullie samen deels verstopt onder de handdoek en kan je kiekeboe spelen. Dit is natuurlijk ook te doen met de handdoek alleen over de vogel op je schoot. Zodra hij een uitweg gaat zoeken, roep je kiekeboe als je zijn kop ziet.  

Sommige vogels houden niet van handdoeken. Probeer het dan met bijvoorbeeld een fleece deken. 

 

« Terug

Reacties op 'Fear Free behandeling van de Papegaai(-achtige)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Het Websitebedrijf