Pijn bij onze huisdieren

Pijn bij onze huisdieren

september pain awareness.jpg18 september 2019

In september is het 'Animal Pain Awareness month'. Pijn bij dieren is, zeker in het beginstadium, vaak moeilijk te herkennen!

Dieren zijn heel goed in het verbergen van pijn. Het zit in hun natuur om signalen van pijn en dus zwakte niet te laten zien. Zelden zullen ze piepen of een andere pijnuiting geven. 

Wat kunnen we dan wel zien?

Een verminderde activiteit.
Wilt uw hond of kat niet zo graag meer spelen of slaapt hij of zij meer dan normaal? Worden de wandelingen steeds korter of rolt uw hond niet zo graag meer over het gras? Dit kan een teken zijn van pijn. 

Met tegenzin of niet meer op dingen springen.
Denk hierbij aan katten die niet meer in de vensterbank of op het aanrecht springen. Honden kunnen moeite krijgen met op de bank springen of in de auto.

Geen trap meer willen lopen.

Moeilijk overeind komen na lang gelegen te hebben.
Vooral bij honden met beginnende artrose zien we deze klachten. Ook kunnen ze de eerste passen startkreupel zijn. Eenmaal op gang gaat het vaak beter.

Verminderde eetlust of moeilijk kauwen, dit kan duiden op pijn in de bek.

Overmatig poetsen of likken op een bepaalde plek, dit kan duiden op pijn op deze plek. 
Bij katten zien we ook vaak een slechte vachtverzorging bij pijn. Ze zijn hierdoor minder flexibel en kunnen vooral de vacht op de achterhand niet goed meer bijhouden, waardoor er klitten ontstaan.

Veranderd gedrag: terugtrekken, chagrijnig, minder geaaid willen worden.

Twijfelt u of uw dier pijn heeft? Bel naar de kliniek voor een afspraak! Dan kijken we samen wat we voor uw dier kunnen betekenen!

Met vriendelijke groet,
Dierenarts Jeanine Schoonderbeek

« Terug

Reacties op 'Pijn bij onze huisdieren'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Het Websitebedrijf