Katten ziek van anti-vlooienmiddel voor honden!

Katten ziek van anti-vlooienmiddel voor honden!

Lola.png19 juli 2019

De stof "permethrin" zit in de meest verkochte anti vlooien– en tekenmiddelen voor de hond. Middelen met deze werkzame stof worden al jaren bij de hond gebruikt tegen vlooien en teken, als pipet, in een spray of halsband. Maar de kat blijkt een apart geval te zijn; het gebruik van permethrin op de kat is toxisch en kan zelfs dodelijk aflopen.

Symptomen

Permethrin zorgt ervoor dat de zenuwbanen naar de spieren blijven openstaan waardoor er continu prikkels naar de spieren gaan. Hierdoor ontstaan de volgende symptomen:

 • Speekselen, anorexie en braken
 • Krampen en spiertrillingen in de poten, de oren en de kop
 • Epileptische aanvallen
 • Uiteindelijk zelfs dood door uitputting en hyperthermie (te hoge lichaamstemperatuur).

Na toediening van permethrines aan een kat ontstaan de eerste verschijnselen al na enkele uren. Bij lage doseringen kan het langer duren voordat er symptomen optreden. 

Mocht uw kat, om wat voor reden dan ook, in aanraking komen met dit middel of vermoedt u dit, bel dan direct de dierenarts en wacht niet af!

Wat u zelf al kunt doen: scheer de plek waar de pipet is toegediend en was de hele kat met zeep. Dreft is goed vetoplossend. 

Opgepast...

De manier waarop katten met dit, voor hen giftige middel in aanraking kunnen komen is opvallend:

 • Direct contact van een hond met een kat, binnen 24 uur na het behandelen van de hond, is een risico. De kat kan door likken of kopjes geven het middel binnen krijgen.
 • Het waarschuwingssymbool op het doosje is vaak erg klein. Hierdoor zien mensen gewoonweg niet dat het middel gevaarlijk is voor de kat.
 • Bij het zien van de term "toxisch" wordt niet altijd begrepen dat de kat kan overlijden door contact met het product.
 • Vaak wordt er gedacht dat een halve dosering of minder van een pipetje voor de hond, gebruikt kan worden op de kat. Dit is zeker niet het geval.
 • Er wordt wel eens een verkeerd advies gegeven over een vlooienmiddel. Zorg dat u goed oplet of een middel voor de hond of voor de kat is.
 • Soms wordt er een doosje voor de kat en een doosje voor hond gekocht. Bij het toedienen worden deze dan per ongeluk verwisseld.
 • Op de pipetten zelf staat het waarschuwingssymbool vaak niet. Zodra het doosje dus weg gegooid wordt, is het gevaar op fout gebruik weer aanwezig.
 • Ook het gebruik van een haarborstel bij een behandelde hond en daarna op de kat, levert gevaar op.

Conclusie

Laat u goed voorlichten wanneer u een vlooien - of tekenmiddel voor uw dier aanschaft. Koop dit product bij voorkeur niet bij een supermarkt of tuincentrum, maar ergens waar veterinair gediplomeerd personeel werkt. Let goed op dat het middel geregistreerd is voor het gebruik bij de kat en bewaar het thuis op een veilige plek, gescheiden van een middel voor de hond. Gebruik bij voorkeur géén permethrines bij uw hond als u ook een kat in huis heeft. Bewaar pipetten altijd in de oorspronkelijke verpakking en gebruik ze na openen direct, dus niet bewaren.

Enkele merken die veel gebruikt worden bij honden waar permetrhin in zit: Advantix®, Exil®, Defencare shampoo®, Defendog®, Activyl®

« Terug

Reacties op 'Katten ziek van anti-vlooienmiddel voor honden!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Het Websitebedrijf