Kat in het bakkie

Kat in het bakkie

0sb5f-simons-cat-off-to-the-vet.jpgmaandag 01 april 2019 15:07

Met de kat naar de dierenarts, soms makkelijker gezegd dan gedaan…. Want niet alle katten laten zich zomaar in een mandje stoppen.

Helaas zien wij sommige katten daardoor pas in een later stadium van ziekte, omdat het niet altijd gemakkelijk is om je kat mee te nemen naar de dierenarts. Het zorgt voor veel stress bij zowel de kat als de eigenaar. 

We hebben hieronder een aantal tips op een rijtje gezet.  

Stap 1: Kiezen van reismandje: 

 • Zowel zachte als harde mandjes kunnen katten prettig vinden, maar harde mandjes zorgen meestal voor een betere support voor de kat. Daarom raden wij dit aan bij angstige katten. 

 • Het mandje moet groot genoeg zijn zodat de kat kan liggen en kan omdraaien, echter te groot zorgt ervoor dat ze zich niet veilig voelen.  

 • Zorg dat de bovenkant van het mandje er makkelijk vanaf kan. Veel angstig katten lopen niet vanzelf uit hun mandje. Om ze dan door de voorkant uit de mand te moeten trekken is erg stressvol. Als de kat niet zelf uit het mandje durft, kunnen we hem toch makkelijk onderzoeken. Ook voor katten die pijn hebben is het fijn als de bovenkant eraf kan. 

Stap 2: Uw kat laten wennen aan het mandje.  

 • Om uw kat te laten wennen aan het mandje zet u hem het liefst neer als onderdeel van de omgeving van de kat en haalt u hem niet pas uit de schuur of van zolder 10 minuten voor vertrek. Bij voorkeur staat de mand altijd in huis. Indien u dat niet wenst, zet de mand dan een paar dagen/weken voor het bezoek aan de dierenarts in huis, totdat de kat erin gaat kijken, liggen of een snoepje eten.  

 • Geef uw kat zijn favoriete snoepje in het mandje of zijn eten.  

 • Spray het mandje in met Feliway. Dit bevat feromonen die de kat een rustig en veilig gevoel geven. 

 • Zeker uw kitten kunt u van jongs af aan laten wennen aan het mandje. Geef hem daar bijvoorbeeld eten in of maak het een verstop of slaapplek.  

Geef niet op als uw kat het mandje niet meteen in wil of het niet leuk vindt! Deze dingen kosten tijd. Wees geduldig! 

Stap 3: Naar de dierenarts 

 • Heeft uw twee of meer katten? Stop ze liever niet samen in een mandje, hoe goed ze het ook samen kunnen vinden. Op de heenweg gaat het vaak goed, maar regelmatig zien we dat ze op de terugweg ruzie krijgen, omdat ze de stress van de dierenarts uiten door ruzie te zoeken met hun huisgenoot.   

 • Spray 15-30 minuten van tevoren Feliway op een dekentje en plaats dit in het mandje. Het kan ook helpen om het mandje te bedekken met een deken, zo creëert u een beschutte, veilige plek.   

 • Houd het mandje niet vast bij het hengsel, dit zorgt ervoor dat het mandje gaat slingeren, een onaangenaam gevoel voor uw kat. Houd het bakje liever rondom vast als een cadeautje. 

 • Zet het mandje in de auto op een veilige plek, waar het zo min mogelijk schuift. De veiligste plek is op de grond achter de voorstoel. Dan kan de mand bij hard remmen niet door de auto geschoven/geslingerd worden.  

 • Vermijd harde muziek in de auto.   

Ondanks deze tips zijn er helaas nog steeds katten die we niet stress-vrij naar de kliniek krijgen. Informeer bij onze assistentes naar de mogelijkheden van stress/angst onderdrukkende medicatie voorafgaand aan uw bezoek.   

"Think outside the box": vindt uw kat het mandje echt een verschrikking? Soms moeten we creatief zijn en helpt het om een totaal ander vervoersmiddel te gebruiken! Uiteraard moet deze goed af te sluiten zijn, veilig zijn, er lucht bij kunnen en blijft gelden dat we uw kat er makkelijk uit moeten kunnen halen. 

Samen zorgen we ervoor dat het bezoek voor u en uw dier aan de kliniek zo prettig mogelijk verloopt. Ziek zijn is al vervelend genoeg!  

Simons cat off to the vet

« Terug

Reacties op 'Kat in het bakkie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Het Websitebedrijf