Op maat ontwormen: PetChek™ IP

Op maat ontwormen: PetChek™ IP

wierikx, Jip.pngmaandag 22 oktober 2018 14:19

Naar aanleiding van onze Facebook poll, hebben wij de PetChek in ons assortiment opgenomen.
De PetChek is een nieuwe test om te controleren of uw huisdier parasieten heeft. Hoe? U koopt de test bij ons, verzamelt thuis ontlasting rechtstreeks in de test, wij versturen hem vervolgens naar het laboratorium en u hoort van ons de uitslag en het advies.

Symptomen wormbesmetting

Wanneer uw dier een wormbesmetting heeft, kunt u dit meestal niet aan de buitenkant zien. Bij een zware besmetting worden er soms wel wormen gezien in braaksel of in de ontlasting. Een besmetting kan vervelende tot zelfs ernstige gevolgen hebben, bijvoorbeeld: 

  • diarree (met bloed)

  • verstopping 

  • achterblijven in de groei 

  • braken 

  • bloedarmoede 

  • een doffe vacht 

Bij puppies kan een ernstige wormbesmetting in uitzonderlijke gevallen zelfs tot de dood leiden. 

Wormen bij de mens 

Ook wij kunnen, via onze huisdieren, met wormen geïnfecteerd raken. Vooral kinderen kunnen geïnfecteerd raken als ze op plaatsen spelen die met honden- of kattenuitwerpselen besmet zijn (tuinen, parken, zandbakken). Recent onderzoek in Nederland gaf aan dat in gemiddeld 20% van de onderzochte zandbakken en parken in Assen, Utrecht en Den Haag wormeieren werden gevonden. 

Ontwormingsadvies 

De ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) is een onafhankelijke organisatie die de gezondheid van mensen en dieren wil waarborgen. Zij geven specifieke richtlijnen over het ontwormingsadvies voor huisdieren. De ESCCAP adviseert op dit moment om volwassen honden en katten in Nederland minimaal 4x per jaar te ontwormen.  https://www.esccap.eu/ Eventuele aanpassingen op dit advies hebben te maken met de levensomstandigheden van uw dier, zoals bezoeken aan het buitenland, voeding en contact met andere dieren.
Eén van de doelen van het ontwormen is natuurlijk om het individuele dier vrij te houden van parasieten. Maar we proberen op deze manier ook om de besmetting in de natuur te verlagen. 
Het kan natuurlijk zo zijn dat uw dier helemaal geen parasieten heeft op het moment dat hij of zij ontwormd wordt en dat ontworming op dat moment dus eigenlijk overbodig is. Een manier om dit te voorkomen is om de ontlasting te testen op parasieten. En daar is tegenwoordig gelukkig een makkelijke manier voor.  

PetChek™ IP testkit

De nieuwe PetChek van IDEXX is een snelle, gemakkelijke en effectieve manier om te testen op de aanwezigheid van darmparasieten zoals rondwormen, haakwormen, zweepwormen en Giardia. Indien uw hond of kat vrij is van darmparasieten kunt u onnodig medicijngebruik voorkomen. Als er wel een infectie wordt aangetroffen nemen we passende maatregelen om uw hond of kat te behandelen. 

PetChek controleert de ontlasting op biomarkers die geproduceerd worden door levende parasieten. De test is daarom erg gevoelig. 

De Petchek kunt u in onze kliniek aanschaffen. Het bevat eenvoudige instructies en er zit een hygiënisch, eenvoudig te gebruiken schepje in de doos om een ontlastingsmonster af te nemen. U hoeft slechts een klein beetje ontlasting te verzamelen van uw huisdier. Vervolgens sturen wij de testkit op naar het IDEXX laboratorium en stellen u daarna op de hoogte van de uitslag en de eventuele nodige behandeling.

Geïnteresseerd? Bel onze kliniek voor meer informatie op 0165-557500

Met vriendelijke groet,

Dierenarts Jeanine Schoonderbeek

« Terug

Het Websitebedrijf