Lelievergiftiging bij katten

Lelievergiftiging bij katten

lelies.jpgdonderdag 27 september 2018 14:34

Lelies, mooie bloemen die in veel boeketten zitten. Katten zijn nieuwsgierige dieren en daarbij ruiken lelies ook nog eens lekker. Grote kans dus dat ze deze bloemen gaan onderzoeken.
Helaas is deze bloem erg giftig voor katten en zijn veel katteneigenaren hiervan niet op de hoogte.

Ook Lilly was erg nieuwsgierig naar de bloemen. Haar eigenaresse kwam thuis en vond haar helemaal onder het stuifmeel. Gelukkig belde ze meteen de dierenarts, waardoor we op tijd de behandeling konden instellen. Lilly doet het nu hartstikke goed! Maar die gekke bloemen, die komen het huis niet meer in. 

Welke lelie en welk deel is giftig? 

De grote Liliaceae familie (leliefamilie) bestaat uit meer dan 160 genera van planten. Alleen de genera Lilium (ware lelie) en Hemerocallis(daglelie) zijn giftig voor de kat. 

De gehele plant is giftig voor het dier, dit wil zeggen bloemen, bladeren, stengels, maar ook het stuifmeel! Als het stuifmeel op de kat komt en de kat wast zichzelf dan krijgt hij of zij het stuifmeel binnen. Ook drinken uit de vaas waarin de lelies staan kan hierdoor leiden tot vergiftiging. 

Voor honden zijn lelies niet giftig.  

Wat gebeurt er wanneer lelies worden ingenomen? 

Lelies beschadigen de nieren waardoor inname leidt tot acuut nierfalen. Dit kan tot 48 uur na inname optreden.  
Denkt u dat uw kat aan de lelies heeft gezeten? Neem dan meteen contact op met je dierenarts. Ziet u stuifmeel op uw kat zitten, probeer dit er dan eerst af te wassen. 

Om nierfalen te voorkomen wordt de kat aan het infuus gelegd en krijgt het medicijnen waardoor de opname van de giftige stof vanuit de darmen wordt verminderd. Het infuus blijft gedurende 3 dagen zitten. Daarna wordt er bloed afgenomen om te kijken hoe de nierwaarden ervoor staan.  

Symptomen 

Niet gezien dat uw kat aan de lelies heeft gezeten? De volgende symptomen kunnen zich ontwikkelen: sloom, niet willen eten, braken, speekselen en mogelijk neurologische symptomen. Veel plassen of juist moeilijk of niet plassen kunnen ook veroorzaakt worden door nierfalen 

Prognose: 

Katten die in een vroeg stadium van de vergiftiging worden behandeld, hebben in het algemeen een goede prognose. Katten die pas in een later stadium van de vergiftiging worden aangeboden en al tekenen van nierfalen vertonen hebben een meer gereserveerde prognose. 

 

« Terug

Het Websitebedrijf