Bijen- of wespensteek, wat te doen?

Bijen- of wespensteek, wat te doen?

wesp.jpgdonderdag 16 augustus 2018 09:11

Bewegende speeltjes zijn voor honden en katten vaak heel interessant. Dit is echter minder handig als het om bijen of wespen gaat. Deze speeltjes leveren namelijk vaak een pijnlijke steek op.

Op de praktijk zien we op dit moment weer veel dieren die door een wesp of bij zijn gestoken. Veel voorkomende plekken zijn het gezicht en de poten. Vooral honden steken hun neus regelmatig in zaken waar ze beter uit kunnen blijven.

Zo ook Toga en Keesje, zij besloten een wespennest uit te graven en werden meerdere keren flink gestoken. 

      

Een bijen of wespensteek veroorzaakt ook bij onze dieren een pijnlijke plek waarbij zwelling optreedt. Het is niet de angel zelf die de pijn veroorzaakt, maar wel het gif wat ingespoten wordt. Vooral wanneer een dier heeft gehapt naar de wesp en in de bek is gestoken kan de zwelling gevaarlijk worden. Daarbij kunnen ook dieren een allergische reactie krijgen, waardoor de zwelling sneller en heftiger op komt zetten en er ook algemene symptomen optreden.  

Eerste hulp:

  • Controleer of de angel nog in de huid zit en zoja verwijder deze dan. Dit kan met een pincet, maar soms druk je dan de angel leeg waardoor er juist meer gif in de huid komt. Probeer hem liever weg te vegen met een droge doek, de weerhaken van de angel blijven hierin hangen. 
  • Bel, zeker bij zwelling in het gezicht, de dierenarts. We willen niet dat de zwelling zich verder zet richting de keel en dat het dier benauwd wordt. Vaak is het nodig om een injectie te geven om verdere zwelling tegen te gaan.
  • De steekplek kun je koelen met bv een icepack. Dit helpt tegen zowel de pijn als de zwelling.
  • Bij meerdere steken achter elkaar of een allergische reactie kunnen ook algemene symptomen optreden zoals zwakte, ademhalingsproblemen en een snelle uitbreiding van de zwelling. Ook hierbij is het heel belangrijk om de dierenarts te bellen!

« Terug

Het Websitebedrijf