Help de Bij!

Help de Bij!

Bee Day.png12 mei 2020

Bijen zijn belangrijke dieren voor onze voedselvoorziening. Zij zorgen voor de bestuiving van veel van ons voedsel, namelijk zo’n 75% van onze belangrijkste gewassen! U zult het vast wel ergens gehoord of gelezen hebben. Het gaat helaas slecht met de bij.

Als de bijen uitsterven, hebben we een groot probleem, want de meeste soorten groenten en fruit die we eten zouden verdwijnen. Maar waarom gaat het nu zo slecht? Hiervoor zijn verschillende oorzaken:

  • Intensivering van de landbouw met veel grootschalige monocultuur. Een monocultuur betekent 1 gewas welke maar bloeit in 1 bepaalde periode. Tijdens de bloei is er wel voedsel beschikbaar voor de bijen, maar dus alleen gedurende een (te) korte periode. Door de grootschaligheid zijn er minder bloemenranden, dus minder onkruidstroken en houtwallen, terwijl de bijen juist daar hun voedsel kunnen vinden.
  • Ten gevolge van ons maaibeleid is er op de algemene gronden en wegbermen ook steeds minder voedsel te vinden. Bijen moet bijgevolg ook steeds verder vliegen om voedsel te halen.
  • Gebruik van pesticiden en andere gifstoffen. 

Wat kunt u doen om de bij te helpen?

Probeer zo min mogelijk te bestraten. Zaai een bloemenweide in plaats van een strak gazon en gebruik zo min mogelijk of liever geen bestrijdingsmiddelen.
Heeft u plannen voor nieuwe of andere beplanting in uw tuin? Koop dan plantgoed welke liefst ook nog wat nectar of stuifmeel  leveren (liefst biologisch).

Wilt u tips voor bomen, planten en/of bloemen die bijdragen aan voedsel voor bijen?

Vraag het onze dierenarts Bart Mangnus. Hij is namelijk zelf imker. Of kijk op;

www.bijenhouders.nl of www.nederlandzoemt.nl

bijen Bart.JPG

« Terug

Reacties op 'Help de Bij!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Het Websitebedrijf