Nora

Nora

Nora bult.jpgvrijdag 09 februari 2018 13:09

Dat zag er gek uit, opeens kwam er een dikke bult onder Nora haar rechteroog. Vanwege de plek van de bult ontstond tijdens de controle al snel het vermoeden dat het om een tandwortelabces ging.

Bij een tandwortelabces gaat de wortelpunt van een grote kies ontsteken. Als deze ontsteking zich gaat uitbreiden gebeurt dit niet richting de mond, maar juist omhoog. Het komt dan net onder het oog tot uiting als een bult die mogelijk zelfs kan openklappen. We kunnen proberen de ontsteking te verhelpen met antibiotica, maar helaas geeft dit vaak maar een tijdelijke verbetering. Uiteindelijk moeten we meestal de gehele kies en zijn wortels verwijderen.  

Om de diagnose bij Nora te bevestigen hebben we onder narcose foto’s gemaakt van haar kiezen. Tot onze verrassing zagen de wortelpunten er keurig uit. Er was echter wel degelijk een ontsteking aan de gang. Deze ontsteking bevond zich echter meer tussen de wortels en in het kaakbot zelf.

De rode cirkel geeft de kies met de ontsteking aan. Je ziet dat de ruimte tussen de wortels veel “zwarter” is dan de ruimte tussen de wortels bij de normale tand met de blauwe cirkel.

Om de ontsteking bloot te leggen moest de kies getrokken worden. We zagen hierna dat het onderliggende kaakbot helemaal aangetast was.
Vermoedelijk is er een vreemd voorwerp langs de kies onder het tandvlees gekomen, meest waarschijnlijk een stuk hout. Deze kon niet meer weg en het lichaam heeft hierop gereageerd door te gaan ontsteken.
Om de ontsteking weg te nemen hebben we het bot als het ware helemaal schoon geschraapt. Gelukkig kan Nora wel met een kies minder en is ze weer helemaal hersteld!

« Terug

Het Websitebedrijf