Guus

Guus

Guus.JPGdonderdag 07 december 2017 17:20

Dat was enorm schrikken voor de baasjes van Guus, een knappe Teckel van 6 jaar. Zij kwamen in de ochtend beneden en zagen dat Guus zijn achterhand niet meer kon gebruiken.

Met spoed zijn ze naar onze kliniek gereden en inderdaad bleek Guus verlamd aan zijn achterhand.  Vanwege de klachten en het ras vermoedden we al snel dat Guus last had van een hernia. Na doorverwijzing voor een MRI-scan bleek dit inderdaad zo te zijn.

Wat is een hernia?

De wervelkolom bestaat uit wervels met daartussen een tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf bestaat uit een bindweefselring met binnenin de ring een zachtere substantie. Bij een hernia is de bindweefselring beschadigd waardoor het binnenste gedeelte de ruimte krijgt om tegen het ruggenmerg en uitlopende zenuwen aan te drukken. Is er een klein beetje druk dan is de eerste klacht voornamelijk pijn. Ontstaat er echter meer druk dan krijg je verlammingsverschijnselen.
De zogenaamde chondrodystrofe rassen, waaronder de Teckel, Franse bulldog en Shih tzu, zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van een hernia. Zij hebben sneller slijtage van de bindweefselring en deze gaat daarom sneller kapot.

De MRI-scan van Guus. De groene pijl wijst de binnenkant van de tussenwervelschijf aan die tegen de zenuwen in het ruggenmerg aanduwt.

Behandeling

Afhankelijk van de ernst van de klachten zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Indien er geen sprake is van verlamming is rust het allerbelangrijkste. Dit wordt aangevuld met pijnstillers en ontstekingsremmers.
Is er wel sprake van verlamming dan geeft een operatie de beste kans op herstel. Dieren kunnen ook herstellen zonder operatie, maar de kans is een stuk kleiner. Helaas is echter ook een operatie niet altijd zaligmakend. Er blijft altijd een kans dat de hond verlamd blijft, doordat er te lang druk op de zenuwen is geweest waardoor deze niet herstellen. Ook incontinentie kan meespelen en blijvend zijn.

Guus is aan zijn hernia geopereerd, maar zijn herstel verliep helaas niet heel voorspoedig. Zijn pijn was weg, maar de zenuwen herstelde niet goed. Hij bleef slepen met zijn achterpoten en ook de incontinentie bleef.
In overleg met de chirurg is Guus begonnen met fysiotherapie bij Dierfysiotherapeute Corinne Somers. Guus gaat in de hydrobak. Door het water wordt zijn gewicht opgetild, waardoor zijn gewrichten minder te voorduren hebben. Hierdoor kan hij makkelijk zijn spieren gebruiken en is Guus gelukkig weer begonnen met lopen!

Bekijk hier het filmpje van Guus in de waterbak (mede mogelijk gemaakt door Corinne Somers)

« Terug

Het Websitebedrijf