Maand van de oudere kat; Een te hoge bloeddruk

Maand van de oudere kat; Een te hoge bloeddruk

bloeddruk esther klein.jpg25 september 2020

Een te hoge bloeddruk, dit probleem kent u waarschijnlijk van mensen, maar wist u dat ook katten dit kunnen hebben. 1 op de 10 katten krijgt te maken met hypertensie, ofwel een te hoge bloeddruk.
Een kat met een te hoge bloeddruk kan plotseling blind worden, een hersenbloeding krijgen en/of hart- en nierfalen ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om de bloeddruk te laten controleren!

Onze dieren worden gemiddeld steeds ouder. Dit betekent dat u en wij steeds meer rekening moeten gaan houden met ouderdomsziekten. Veel functies van het lichaam beginnen minder te worden wanneer driekwart van de verwachte levensduur achter de rug is. Gemiddeld zal dit voor de kat ongeveer tussen de 7 en de 10 jaar zijn.
Een veel voorkomende ouderdomsziekte is hypertensie, een te hoge bloeddruk. Hypertensie bij de kat wordt wel de 'sluipmoordenaar' genoemd. Je hoeft er namelijk niets van te merken, terwijl het wel schadelijke gevolgen heeft.

Waardoor ontstaat een verhoogde bloeddruk?

Bij katten zijn er verschillende aandoeningen die een hoge bloeddruk kunnen veroorzaken. Zo zien we dit vaak bij schildklierproblemen, nierpatiënten, suikerziekte en bij hartafwijkingen. De te hoge bloeddruk verergert deze aandoeningen en zorgt dat dieren er sneller aan overlijden.
Er zijn ook katten die een te hoge bloeddruk hebben zonder onderliggende oorzaak. De te hoge bloeddruk kan dan echter wel dezelfde samenhangende problemen veroorzaken. Bij een te hoge bloeddruk moet het hart er tegenop pompen, dit lijdt tot hartfalen. Nieren worden beschadigd door een te hoge bloeddruk en zo ontstaat er nierfalen. Het is dus eigenlijk een "de kip en het ei" verhaal.
Gelukkig kunnen we de bloeddruk bij de kat goed meten en bestaan er medicijnen voor.

Hoe zie ik dat mijn huisdier een afwijkende bloeddruk heeft?

Bij de meeste katten is een te hoge bloeddruk niet zo van de buitenkant te zien. Soms ziet u sloomheid, vreemd gedrag, pijnklachten en kan de kat zichzelf verstoppen.
Een veel voorkomend symptoom in een verder gevorderd stadium is plotselinge blindheid. Door de hoge bloeddruk laat het netvlies los, waardoor de kat opeens niet meer kan zien. Ook ziet je een vergrote pupil van het betreffende oog. Bij snel ingrijpen is de blindheid mogelijk omkeerbaar.

Doordat katten vaak niets laten merken is het belangrijk om de bloeddruk jaarlijks te laten meten. Wij adviseren om dit vanaf een leeftijd van 7 jaar te laten doen. 
Een bloeddrukmeting is een niet pijnlijke en weinig ingrijpende handeling voor uw kat. Kijk maar op de link hieronder!

Klik op de link om te zien hoe een bloeddrukmeting in zijn werk gaat: Catfriendly bloeddrukmeting kat

 

« Terug

Reacties op 'Maand van de oudere kat; Een te hoge bloeddruk'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Het Websitebedrijf