Bo, een pup met Parvo

Bo, een pup met Parvo

Bo.jpgvrijdag 22 september 2017 23:12

Parvo is een zeer besmettelijk virus wat (bloederige) diarree, braken en koorts kan veroorzaken. De verdere gevolgen hiervan zijn uitdroging, verzwakking en zelfs sterfte.

In Nederland vaccineren we standaard tegen Parvo en komt de ziekte gelukkig niet veel voor. Desondanks is dit virus nog steeds de schrik van elke kersverse puppy eigenaar, maar ook voor ons dierenartsen. Omdat het een virus is hebben we geen geneesmiddel en kunnen we alleen het dier ondersteunen door de symptomen te bestrijden. Elke patiënt zal uiteindelijk zelf het virus moeten overwinnen.

Zo ook Bo, een schattige bruine labrador pup van 9 weken. Ze kwam bij ons binnen met klachten van braken en diarree en was echt doodziek. Door haar ontlasting te testen toonden we Parvo aan. Een week heeft ze bij ons intensieve zorg gehad. Ze lag aan het infuus, kreeg sonde voeding omdat ze zelf niet wilde eten en medicatie om het braken en de diarree onder controle te krijgen. Langzaam maar zeker kwam ze er gelukkig weer bovenop!

 

Hoe kan een hond ondanks vaccinatie toch deze aandoening krijgen?

De stoffen in ons lichaam die ons beschermen tegen een virus noemen we antistoffen. Een pup krijgt voor het eerste deel van zijn leven antistoffen van zijn moeder via de melk. De hoeveelheid antistoffen hangt af van de vaccinatiestatus van de moeder en de hoeveelheid melk die de pup heeft gedronken. Op een gegeven moment verliezen de antistoffen van de moeder hun werking en moeten we door middel van vaccinatie de hoeveelheid antistoffen weer omhoog krijgen.

Enten we te vroeg, dan werkt het vaccin niet doordat de antistoffen van de moeder nog aanwezig zijn. Enten we echter te laat, dan zijn de antistoffen van de moeder al uitgewerkt en is je pup onbeschermd. Daarom geven we zowel op 6, 9 en 12 weken leeftijd een vaccinatie tegen Parvo. Echter, er is altijd een kans dat je pup een periode heeft waarin hij onbeschermd is en net dan besmet raakt.
Ook volwassen honden kunnen ziek worden van Parvo als ze niet zijn gevaccineerd. Pups zijn echter wel het meest gevoelig.

Kleine Bo is ondertussen 13 weken, een stuk gegroeid en gelukkig weer helemaal blij en gezond!

« Terug

Het Websitebedrijf