Ouderdom, of is er meer aan de hand?

Ouderdom, of is er meer aan de hand?

Nagels groot.jpgdonderdag 17 augustus 2017 20:59

Artrose is een veel voorkomende aandoening bij onze oudere hond en kat. Helaas is dit niet altijd makkelijk te herkennen en denken veel mensen dat hun dier last heeft van “ouderdom”. Vooral katten zijn erg goed in het verbergen van klachten, terwijl onderzoek heeft aangetoond dat 80% van de katten boven de 14 jaar artrose heeft.
Artrose in gewrichten zorgt voor pijn. Ondanks dat we artrose niet kunnen genezen, zijn er wel een heleboel behandelmogelijkheden om het te stabiliseren. We willen natuurlijk allemaal dat ons huisdier zonder pijn zijn oude dag ingaat.

Wat is artrose

Artrose is een chronische gewrichtsaandoening waarbij er slijtage optreedt van het gewricht. De verschillende onderdelen van het gewricht worden aangetast, waardoor het niet meer kan functioneren zoals voorheen. Het gewrichtskraakbeen wordt afgebroken waardoor het onderliggende bot wordt aangetast. Ook is de gewrichtsvloeistof van mindere kwaliteit waardoor en er een mindere schok dempende werking is. Het resultaat is pijn en een verminderde beweeglijkheid.

Hoe te herkennen?

Sommige symptomen zijn minder subtiel dan andere. Een dier dat mankt laat duidelijk zien dat hij of zij last heeft van de betreffende poot. Maar hoe zit het met de subtielere veranderingen.
Moeite met opstaan na langer gelegen te hebben en kreupel bij de eerste passen, is iets wat we veel zien bij artrose, dit wordt ook wel startkreupel genoemd.  Bij de hond kunnen we ook zien dat ze minder zin hebben om te wandelen en te spelen. Ze komen minder vaak met een balletje of rollen niet meer over het gras zoals voorheen.
Katten gaan hun vacht slechter verzorgen. Ze kunnen moeite krijgen met op de kattenbak gaan als deze een hoge rand heeft en/of als ze zich klein moeten maken om onder de kap te passen. Hierdoor gaan ze in huis plassen. Sommige gaan de krabpaal minder gebruiken en/of springen niet meer op de vensterbank. Ook gedragsveranderingen kunnen een belangrijk symptoom zijn van artrose. Een veel voorkomende verandering is de “grumpy cat”, die minder aardig is naar mensen en andere huisgenoten.

Twijfelt u of uw dier mogelijk last van artrose heeft? Onderstaande vragenlijsten kunnen u hierbij helpen.

Vragenlijst pijn hond

Vragenlijst pijn kat

Indien u vermoedt dat uw dier last heeft van artrose is het verstandig om een afspraak te maken zodat we kunnen kijken wat we kunnen doen om zijn of haar oude dag zo goed en pijnvrij mogelijk te houden.

Vriendelijke groet,

Dierenarts Jeanine Schoonderbeek

« Terug

Het Websitebedrijf