7 Misverstanden over voedselallergie

7 Misverstanden over voedselallergie

mops eten.jpgdinsdag 16 mei 2017 15:12

Jeuk, het is helaas een veel gehoorde klacht in onze spreekkamers. Er zijn meerdere oorzaken voor jeuk bij onze huisdieren. Allergie is er een van en meteen ook een belangrijke en veel voorkomende oorzaak.
We kennen drie grote groepen van allergie bij onze huisdieren: voedselallergie, vlooienallergie en atopie, waarbij uw dier allergisch is voor iets uit de omgeving. Een voedselallergie is één van de eerste dingen die we willen uitsluiten. Helaas zijn er veel misverstanden over voedselallergie en daarom zetten we de belangrijkste voor u op een rij.

 1. Ik geef mijn huisdier alleen voer zonder granen, dus het kan geen voedselallergie zijn.
  Het grootste gedeelte van de allergische patiënten is allergisch voor een dierlijk eiwit, zoals rund, kip of lam. Maar een hele kleine minderheid is allergisch voor granen. Meestal gaat het dan om tarwe. Voer zonder granen sluit een voedselallergie dus zeker niet uit.
 2. Ik geef mijn huisdier alleen glutenvrije voeding, dus het kan geen voedselallergie zijn.
  Gluten- en granen allergie zijn eigenlijk twee dezelfde dingen en daarom geldt ook hierbij hetzelfde als bovenstaande. Een ras waarvan we weten dat ze gevoelig is voor gluten is de Ierse Setter. Deze aandoening is erfelijk bepaald.
 3. Ik geef mijn huisdier alleen vers vlees, dus het kan geen voedselallergie zijn.
  Als uw dier allergisch is voor bijvoorbeeld rundereiwit, dan maakt het niet uit of dit eiwit via brokken of via vers vlees wordt gegeten. Er zijn veel succesverhalen bekend, waarbij dieren door over te gaan op vers vlees geen klachten meer hebben. Dit komt vermoedelijk doordat ze dan zijn overgestapt op een ander eiwit, waarvoor ze niet allergisch zijn.
 4. Ik geef mijn huisdier alleen natuurlijke voeding, dus het kan geen voedselallergie zijn.
  Ook hier gaat bovenstaande redenering op. Als u huisdier allergisch is voor rundereiwit dan kan dit komen van een prachtige biologische koe, maar hij of zij krijgt er helaas nog steeds jeuk van. Daarbij is de term “natuurlijk” een term die elke voedselproducent mag gebruiken en biedt helaas niet altijd de garantie dat de voeding ook natuurlijk is.
 5. Ik geef al vanaf jonge leeftijd hetzelfde voer aan mijn huisdier, dus hij kan geen voedselallergie krijgen.
  Voedselallergie ontwikkelt zich. Een hond of kat is niet bij de eerste hap allergisch. Uw dier kan dus op latere leeftijd allergisch worden van een voeding die hij al zijn hele leven krijgt, hoe goed deze voeding ook is.
 6. Ik ben al een paar keer van voeding veranderd en het hielp niet.
  Om een voedselallergie uit te sluiten zijn er twee opties. Ofwel geven we een brok waarin de eiwitten zo klein zijn gemaakt dat de hond of kat er niet meer op reageert. De andere optie is dat je gaat voeren met een brok of vers vlees voeding waarin een dierlijk eiwit zit waarvan je zeker weet dat ze dit nog nooit hebben gegeten bv struisvogel. Alleen als deze voeding gegeven is, zonder andere dingen (koekjes, kauwbotten, tandpasta etc) ernaast en voor een periode van zeker 6 weken en dan helpt het niet, kun je met zekerheid zeggen dat het geen voedselallergie is.
 7. Bloedonderzoek toont aan dat mijn dier allergisch is voor allerlei voedingsmiddelen.
  Helaas is er nog geen betrouwbare bloedtest die ons laat zien voor welk voedingsmiddel uw huisdier allergisch is. De enige betrouwbare methode is een eliminatiedieet, zoals beschreven hierboven.

Heeft uw dier jeuk en twijfelt u of het mogelijk door de voeding komt? Neem contact met ons op en we bespreken met u de mogelijkheden.

Vriendelijke groeten,

Dierenarts Patricia Arts

« Terug

Het Websitebedrijf