De eikenprocessierups

De eikenprocessierups

processierupsrechtsdonderdag 13 juni 2019 13:00

Op veel plekken in Nederland worden weer eikenprocessierupsen gezien. Kleine beestjes, die voor vervelende klachten kunnen zorgen.

De processierups heeft zijn naam te danken aan het feit dat ze zich in lange rijen verplaatsen. Zoals de naam al aangeeft, zijn ze te vinden op eikenbomen waar ze zich voeden met bladeren en schors. Het is echter ook mogelijk om ze op andere bomen tegen te komen.
De rups is het jeugdstadium van een nachtvlinder. We zien ze in de maanden mei, juni en juli, waarna ze zich verpoppen en we ze weer tegenkomen als vlinder. De rups heeft kleine brandharen welke voor irritatie zorgen als je ermee in contact komt.

Ook onze honden en in mindere mate katten kunnen problemen krijgen door de brandharen van deze rups. De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt, de haartjes kunnen zich ook verspreiden met de wind en zo in contact komen met wandelaars of fietsers en dus ook uw hond. De haren blijven na het vertrek van de rupsen in de nesten aanwezig, die aan de stammen en dikke takken hangen. Wanneer een hond met zo'n nest in aanraking komt, kunnen er ook klachten ontstaan.

Klachten

Bij de mens veroorzaken de brandharen huidirritatie (rode vlekken) met heel veel jeuk. Indien ze in de ogen komen kunnen ook deze ernstig geïrriteerd raken. Bij inademing kunnen er ontstekingen, slik- en ademhalingsproblemen ontstaan.

Omdat honden graag hun neus overal insteken komen ze direct in contact met de rups. De brandharen komen hierdoor vaker in het lichaam terecht dan bij de mens. In tegenstelling tot de mens zien we zelden huidirritatie omdat ze beschermd worden door hun vacht. Problemen in de bek en luchtwegen zien we daarentegen weer vaker.
De symptomen die we kunnen zien zijn zwelling van keel/tong, speekselen, minder kunnen slikken, oogontstekingen, diarree en koorts. Het is belangrijk om uw hond goed in de gaten te houden tijdens het uitlaten en aan te lijnen in gebieden waar de rups zit. Mocht uw viervoeter toch met de rups in aanraking komen dan moet u de plaats van contact meteen spoelen met water. Krabben en wrijven zorgt er vaak voor dat de haartjes dieper vast te komen zitten, goed spoelen is de beste manier om ze te verwijderen. Neem daarna contact op met uw dierenarts.

« Terug

Reacties op 'De eikenprocessierups'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Het Websitebedrijf