Katten en vuurwerk

Katten en vuurwerk

Blazen.jpgwoensdag 05 december 2018 10:00

De meeste katten vinden vuurwerk maar niets en zijn er (erg) bang voor. U kunt uw kat helpen met deze angst, maar dit gaat anders in z'n werk dan bij de hond.

Hieronder hebben we een aantal tips voor uw op een rijtje gezet om de jaarwisseling voor uw katten zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Houd uw kat binnen en zorg dat hij of zij gechipt is!

Een kat die bang is voor harde geluiden zal weg willen van het gevaar. En juist dat gaat rond de jaarwisseling moeilijk. Houd daarom uw katten zo veel mogelijk binnen en laat ze zich verstoppen. Katten die gewend zijn buiten te komen doen daar ook vaak hun behoefte. Zet daarom meerdere kattenbakken in huis en het liefst ruim van tevoren, zodat ze er al aan kunnen wennen. 

Zorg dat uw kat gechipt is! Ondanks dat hij of zij normaal niet buiten komt, kunnen ze tijdens de jaarwisseling in paniek wel naar buiten rennen. D.m.v. een chip kunnen we u als eigenaar weer opsporen. 

Verstop plaatsen

Aandacht geven helpt bij katten niet, ze willen juist géén aandacht.
Maak ruim voor de jaarwisseling verschillende verstop plaatsen voor uw kat(ten). Dit moeten plekken zijn waar het dier zeker kan zijn van rust om zich heen. Denk aan een kast die open staat. U kunt ook her en der door het huis wat dozen wegzetten die maar een kleine opening hebben en laat uw kat daar altijd met rust. Zo zal het een veilige plek worden. Leg er ook een dekentje met zijn of haar lichaamsgeur in en was dit voorlopig niet.

Feliway verdamper of spray

Een extra hulpmiddel tegen stress bij katten is Feliway. De moederpoes scheidt natuurlijke stoffen uit die kittens gerust stelt, maar die ook op latere leeftijd nog kalmeert. Deze stoffen noemen we “feromonen”. Dezelfde feromen zitten in Feliway. Zij vertellen de kat dat de huidige plek veilig is.
Gebruik een Feliway verdamper, voor in het stopcontact, in de ruimte waar uw kat het meeste verblijft en begin het liefst twee weken voor het einde van het jaar. De verdamper werkt ongeveer een maand. U kunt ook een spray gebruiken om bijvoorbeeld de slaap- of verstopplek te behandelen. 

Hulpmiddelen

Er zijn nog verschillende andere middelen om uw kat te helpen de stress laag te houden. Het zal de stress vaak niet doen verdwijnen, maar het maakt de stress wel minder hoog!

Natuurlijke rustgevers
- Zylkene: Dit voedingssupplement op basis van moedermelk werkt al na twee dagen, maar heeft de beste werkzaamheid als u er eerder mee start. Dit middel vermindert stress en is veilig, ook voor oudere dieren. Het wordt geven d.m.v. capsules.
- Calm Diet of C/D stress: Het middel wat in Zylkene zit is ook te krijgen in een kant en klare voeding. Het zit zowel in het Calm dieet van Royal Canin als in de C/D stress van Hills. Handig voor katten waarbij medicijnen geven lastig is.

Geef nooit een slaapmiddel aan uw dier. Dit werkt vaak averechts doordat hij of zij de geluiden wél hoort, maar niet kan vluchten. En volgend jaar dus nog angstiger is.

Heeft u nog vragen, stel ze dan gerust. Onze assistentes beantwoorden ze graag!

« Terug

Het Websitebedrijf